Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

Ösztönözné az elektronikus kereskedelmet az Unió

Szerző: 2016. május 30.No Comments

„Javaslatot nyújtott be az elektronikus kereskedelem ösztönzésére szerdán az Európai Bizottság, a tervezet célja, hogy az Európai Unió országaiban megkönnyítsék az áruk és szolgáltatások értékesítését, illetve vásárlását az interneten.

A digitális egységes piacra vonatkozó stratégia keretében benyújtott terv a területi alapú tartalomkorlátozás elleni fellépésen, a tagállamok közti csomagküldés hatékonyabbá tételén, valamint a díjszabás csökkentésén és a vásárlói bizalom növelésén alapul. Utóbbit a jelenleginél magasabb fokú védelem biztosításával, illetve a szabályok jobb érvényre juttatásával kívánja elérni a brüsszeli testület.

A javaslatcsomag a várakozások szerint emellett növelni fogja a határokon átívelő csomagküldés árának átláthatóságát és a vonatkozó szabályok felügyeletét, így ezen szolgáltatások megfizethetőbbé válnak a fogyasztók és a kiskereskedők számára, és könnyebb lesz visszaküldeniük adott esetben az árut, akár elszigetelt, távoli térségekből is.

Az Európai Bizottság szerint meglehetősen problémás a jelenlegi gyakorlat, amelynek értelmében a postai szolgáltatók gyakran ötször olyan magas díjat szabnak ki egy másik tagállamba feladott csomag kézbesítéséért, mint a belföldi csomagküldésért, miközben a tényleges költségek nem indokolják ezt a díjkülönbséget. A javaslat az árak átláthatóságának növelése révén ösztönözné a piaci versenyt.

A szerdán előterjesztett e-kereskedelmi csomag harmadik fő eleme az elektronikus kereskedelembe vetett fogyasztói bizalom növelése. Az új szabályok szerint a tagállami szerveknek lehetőségük lenne annak ellenőrzésére, hogy a kereskedői honlapok értékesítési feltételei megfelelnek-e az uniós jognak, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató webhelyeknek pedig elrendelhetnék az azonnali bezárását. A hatóságok emellett tájékoztatást kérhetnének a domainszolgáltatóktól és a bankoktól a szabálysértő kereskedők kilétének megállapítása céljából.

„Az egységes piacon nincs helye annak, hogy a nemzeti határok mentén szétszabdaljuk a piacokat, teret engedve ezáltal az uniós fogyasztók közötti diszkriminatív bánásmódnak. Ha világosabb szabályok vannak érvényben, és azokat jobban végrehajtják, valamint ha csökken a tagállamok közötti csomagküldés díja, a fogyasztók és a vállalkozások – főképp a kisvállalkozások – könnyebben ki tudják aknázni az uniós egységes piacban és a határokon átívelő e-kereskedelemben rejlő előnyöket” – mondta sajtótájékoztatóján Elzbieta Bienkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos.

Az Európai Parlament szerda délutáni plenáris ülésén a képviselők többsége üdvözölte a korábban nyilvánosságra hozott bizottsági javaslatot. A felszólalók közül többen azt hangsúlyozták, hogy az online platformok kapcsán nem lehet egységes megközelítést alkalmazni, mások pedig azt emelték ki, hogy nagyobb átláthatóságra van szükség a csomagszállítási piacon.

Egyesek a szerzői jogokra utalva azt mondták, hogy jóval többet vártak a területi alapú forgalomkorlátozás feloldásával kapcsolatos javaslatoktól. Abban azonban politikai hovatartozástól függetlenül egyetértettek a képviselők, hogy az új szabályozásnak minden uniós polgár érdekét szolgálnia kell.”

Forrás:
Ösztönözné az elektronikus kereskedelmet az Unió; Hírado.hu/MTI; 2016. május 25.
Lásd még: Digitális egységes piac: bizottsági javaslatok az e-kereskedelemre, az audiovizuális szolgáltatásokra és az online platformokra vonatkozóan; Európai Bizottság Magyarországi Képviselet; 2015. május 25.