gazdaságjogközigazgatás: magyar

Nem elégedett az ÁSZ az állami cégek korrupciós védettségével

Szerző: 2016. május 30.No Comments

„Az Állami Számvevőszék jelentése szerint a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok egy részénél ugyanis még jelentős fejlődési lehetőség van a korrupciós védettséget illetően.

Tovább kell erősíteni az állam cégek korrupciós védettségét, a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok egy részénél ugyanis még jelentős fejlődési lehetőség van az integritáskontrollok kiépítésére, ugyanakkor a társaságok jelentős része rendelkezik a jogszabályban kötelezően előírt szabályozásokkal – mondta el az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke csütörtökön Budapesten az ÁSZ tájékoztatása szerint.

Domokos László a Jó gyakorlatok – Fókuszban az állami vállalatok integritás helyzete című szemináriumán bemutatta az állami tulajdonú cégek korrupciós kockázatait és védettségét feltérképező számvevőszéki tanulmányt. Az ÁSZ 160 kérdést tartalmazó kérdőívet állított össze, amely rákérdez a tipikus korrupciós kockázatokra, valamint a korrupció megelőzést szolgáló kontrollokra. Ezek egy részének kiépítését jogszabályok írják elő. A kérdőív azonban a nem kötelező kontrollok meglétére is kitért, ugyanis a nem kötelező elemek alkalmazása tanúskodik arról, hogy a társaság vezetése elkötelezett-e a korrupció megelőzése iránt – ismertette Domokos László.

Az ÁSZ első alkalommal elvégzett, gazdasági társaságokat érintő integritási felmérése keretében 252 társaság küldött be értékelhető kérdőívet. A résztvevőknek egyrészt a kitöltés időpontjában fennálló állapotokról kellett nyilatkozniuk, másrészt pedig a 2013. január 1. – 2015. december 31-re vonatkozó adatokat kellett megadniuk. A beérkezett válaszok alapján a munkatársak összefoglaló elemzést készítettek, amely csütörtöktől már az ÁSZ honlapján is megtalálható, onnan letölthető – olvasható a számvevőszék közleményében.

A közlemény szerint a felmérés tapasztalatait összegezve Domokos László elmondta: bár a társaságok jelentős része rendelkezik a jogszabályban kötelezően előírt szabályozásokkal, ez azonban még csak szükséges, de nem elégséges feltétele a szervezeti integritás megteremtésének.

Az ÁSZ elnöke hozzátette: a feltárt összefüggések alapján megállapítható, hogy időszerű volt a számvevőszék integritás felmérését kiterjeszteni a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságokra, és ily módon felhívni a tulajdonosok és a társaságok vezetőinek figyelmét a korrupciós kockázatok tudatosításának, és az ellenük irányuló célirányos védekezésnek a fontosságára.

Az ÁSZ már megkezdte az állami tulajdonú gazdasági társaságok teljesítményét és a társasági menedzsment tevékenységét is értékelő ellenőrzési módszerek kidolgozását – hívta fel a figyelmet a szervezet elnöke.”

Forrás:
Nem elégedett az ÁSZ az állami cégek korrupciós védettségével; mfor.hu; 2016. május 26.
Lásd még: Kerekasztal-beszélgetés az állammenedzsment megújításáról; Pénzügyi Szemle Online; 2016. május 26.