Skip to main content
közigazgatás: magyar

Az államkincstárhoz teszik át a települések számláit

Szerző: 2016. június 19.No Comments

„A kormány rövid pórázra fogja az önkormányzatokat: közel 600 milliárd forintnyi betétet venne ki a bankokból és helyezne állami fennhatóság alá – írja a Figyelő települési vezetők elmondása alapján.

A lap eheti száma szerint informálisan arról tájékoztatták a Magyar Államkincstár munkatársai az önkormányzatok pénzügyi vezetőit, hogy 2017. január 1-jével végrehajtanák az intézkedést: 580 milliárdos betétállomány helyeznek át bankoktól a MÁK-hoz. Ennek folytán a helyhatósági fejlesztésekhez elnyert EU-támogatások is a kincstárhoz érkeznek majd. A települések pénzügyi mozgástere jelentősen szűkül majd, nem lesz likviditási hitelük. Kormányzati források szerint a lépéssel az állam elejét akarja venni annak, hogy az önkormányzatok túlköltekezzenek.

Mivel megszűnnének a települések bankszámlái a kereskedelmi bankoknál, a mintegy 30 milliárd forintnyi önkormányzati hitelt akár azonnal vissza kellhet fizetniük a helyhatóságoknak, hiszen feltételük volt a számlavezetés. Állítólag szó van arról is, hogy később az önkormányzati vállalkozások és intézmények számlavezetése is átkerül az államkincstárhoz.

A polgármesterek a Figyelő szerint egy emberként hördültek fel a tervek ellen, az önkormányzatok önállóságát látják veszélyben. A lépés ugyanakkor nem veszélyezteti számottevő mértékben a pénzintézetek likviditását, mivel a betétállományuk mindössze 3-4 százalékát teszik ki az önkormányzati számlák. ”

Forrás:
Az államkincstárhoz teszik át a települések számláit; Index.hu; 2016. június 16.