Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyartársadalom

Főjegyzői találkozó az okosváros-stratégiákról Pozsonyban

Szerző: 2016. július 3.No Comments

„A smart city stratégiák és Szlovákia 2016. július 1-jén kezdődő soros EU-elnöksége volt a fő témája annak a főjegyzői találkozónak, amelyet Bécs, Budapest, Prága, Ljubljana és Pozsony részvételével tartottak a szlovák fővárosban.

Az életminőség szem előtt tartása és az innováció képezi Pozsony okosváros-stratégiájának az alapját – mondta Ivo Nesrovnal, Pozsony polgármestere és Martin Maruska főjegyző azon a találkozón, amelyet öt főváros részvételével 2016. június 23-án tartottak a szlovák fővárosban a smart city stratégiákról és Szlovákia soros EU-elnökségéről. A találkozón Bécs, Budapest, Prága és Ljubljana is képviseltette magát.

Erich Hechtner, Bécs város magisztrátusi igazgatója elmondta, hogy az osztrák főváros smart city stratégiájának két legfontosabb szempontja a társadalmi inklúzió és a városlakók bevonása a projektekbe. Mivel minden város hasonló kihívások előtt áll – egyre szűkösebb költségvetésből kell egyre szélesebb körű szolgáltatásokat nyújtaniuk a költséghatékonyság és a fenntarthatóság szem előtt tartása mellett –, ezért rendkívül fontosnak tartja a tapasztalatcserét, illetve, hogy a városok tanuljanak egymástól.

Pozsony például már fel is vette a kapcsolatot Bécs smart city ügynökségével, a TINA Vienna GmbH-val. A szlovák főváros smart city stratégiájának alappillére az innováció és az életminőség szem előtt tartásának kombinációja, éppen ezért célja, hogy az Európai Unió Tanácsa soros elnökeként még nagyobb hangsúlyt kapjon az innováció az európai vitákban.

A találkozón Bécs, Budapest, Pozsony, Prága és Ljubljana főjegyzői megállapodtak arról, hogy a smart city területén még szorosabbra fűzik az együttműködést.”

Forrás:
Főjegyzői találkozó az okosváros-stratégiákról Pozsonyban; ujszo.com; 2016. június 28.