Skip to main content
közigazgatás: magyartávközlés

Somogy megye: akadozó világháló – gerincvezeték van, gyors internet nincs

Szerző: 2016. július 3.No Comments

„Tavaly ősszel mindenütt izgalmat keltett a községekben, hogy kiásták az árkokat a vezetékhez. Néhány helyütt, például Mosdóson és Hajmáson panaszkodtak is, mert zavarták a lakosokat a feltúrt utcák. Akadályozták a közlekedést, a kiásott földet néha a járdára és az autófeljárókra dobálták. A lapátot már hónapok óta letették a munkások, még sincsen előrelépés. Pedig a kormány szándékainak megfelelően a szélessávú internet hálózat kiépítésével a kis somogyi falvakat is bekapcsolnák az információs vérkeringésbe.

A gerincvezeték már kiépült, de a szélessávú internet még nem működik, ugyanez a helyzet Bőszénfán is. A település a kaposvári kistérség déli csatlakozási pontja a rendszerben. A végpontokat már felszerelték, és azóta a bemérés folyamatosan zajlik a polgármester szerint. A legutolsó információi szerint augusztusra ígértek változást. Ezután kormányzati finanszírozásból a bejelentett, állandó lakosokhoz, már akik ezt igénylik, ingyenesen be fogják kötni a csatlakozást.
– Nálunk is bekötötték már a hivatalba, de a teljes működésre még várni kell, a műszaki átadás egyelőre nem történt meg. A kezdeményezés jótékony hatását csak később érzékelhetik az itteni emberek, addig pedig marad a régi technika, ami tragikus – mondta Nyitrai István, Bőszénfa polgármestere.

A somogyi önkormányzatokat már mind bekötötték, a hálózat élő, de most az optikai jelet mérik, hogy mindenütt megfelelő-e, tudtuk meg Szurok Zoltántól, a kivitelező Axberg Group Kft. térségi koordinátorától. Miután a szerződések megszületnek, az önkormányzatok akár napokon belül gyors internethez juthatnak. A magánelőfizetőket azonban a GINOP programban kezelik. Tudomása szerint a pályázatok kiértékelése már megtörtént. Az elfogadott kérelmekkel a munka a tervezési szakaszba léphet, a településeken a belső hálózatot mérnökök tervezik meg, majd be kell szerezni a szükséges szakhatósági hozzájárulásokat. Ha a tervezés kellően gyors lesz, akár néhány hónapon belül megkezdődhetnek a lakossági rákötések, azonban a kivitelezés folyamatosan zajlik majd és a program lezárása 2018-ban lesz, tehát akkora kell befejeződni a megyében is a munkáknak. ”

Forrás:
Akadozó világháló: gerincvezeték van, gyors internet nincs; Sonline.hu; 2016. június 30.