Skip to main content
gazdaságInternetközigazgatás: külföldöntávközlés

Zsarolásba kezdtek az európai telekomcégek a netsemlegesség ügyében

Szerző: 2016. július 8.július 9th, 2016No Comments

Július 17-ig tart az Európai Unióban a konzultáció az új netsemlegességi szabályokról. A tét a világ legunalmasabban hangzó elnevezése – netsemlegesség – ellenére hatalmas,
valójában az internet jövőjéről van szó.

Ha azt szeretné, hogy továbbra is mindenki ugyanúgy férhessen hozzá a hálózathoz, és a telekomcégek ne korlátozhassák önkényesen a sávszélességét, itt írhat az illetékes nemzeti szabályozótestületének.

Jelenleg a net semleges, magyarán mindenki azonos feltételekkel férhet hozzá a hálózathoz, a szolgáltatók nem korlátozhatják a hozzáférés sebességét. A telekomcégek viszont nagyon szeretnék, ha bizonyos szolgáltatásokat – mondjuk saját videóstreamjüket – preferálhatnák, annak nagyobb sávszélességet biztosítva a többi piaci szereplő rovására.

Ez sok szempontból elég rossz lenne, például a piacra belépő külső szereplők eleve versenyhátrányból indulnának, a telkók pedig könnyedén megfojthatnák olyan versenytársaikat, mint például a Netflix. Ugyanakkor az is igaz, hogy jelenleg az olyan szereplők, mint a Netflix, szabadon élvezhetik azt az infrastruktúrát, amit a telkók nagy pénzekért építenek ki.

Ezen a ponton találtak zsarolási lehetőséget a telekomcégek, amelyek közül a Financial Times értesülései szerint 17 közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz. Levelükben azzal fenyegetőznek, hogy ha nem lazítják a netsemlegességi szabályokat, vagyis ha nem teszik lehetővé a sávszélesség szabályozását, akkor sajnos nem biztos, hogy kiépítik az akár 10 gb/s sebességre is képes 5g hálózatot, ami viszont nagyon fontos lenne a netes szolgáltatások további fejlesztéséhez – például a netet használó autonóm autók bevezetéséhez is.
UPDATE 16:02: A paksi bővítés ügyében is kavaró, egyébként a digitális piacért felelős EU-biztos, a német Günther Öttinger máris üdvözölte a telekomcégek kiáltványát, gondosan elhallgatva, hogy ez a netsemlegesség feladásával járna.

Kiáltványuk szerint „a jelenlegi netsemlegességi szabályok alapján elég bizonytalan az 5g hálózatok megtérülése […] ezért ha a szabályozók nem állnak hozzá pozitívan a kérdéshez, az a befektetések elhalasztását eredményezheti”.

Ugyanezek a telekomcégek azt is szeretnék elérni, ha az internetes hálózaton kommunikációs szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat – pl. a Skype és a WhatsApp – ugyanazok a szabályozótestületek felügyelnék, mint a mobilszolgáltatókat.

A netsemlegességi szabályokat kidolgozó holland EP-képviselő, Marietje Schaake szerint a telkók ellentmondásokba keveredtek, hiszen egyszerre érvelnek amellett, hogy azonos szabályok vonatkozzanak a kommunikációs szolgáltatásban velük versenyzőkre, de közben kivételezést kérnek a net szabályozásában. Amúgy szerinte a telkók napjai bizonyos tekintetben meg vannak számlálva, mert a klasszikus mobilos szolgáltatások – hanghívások és sms-üzenetek – helyét egyre inkább átveszik majd a netalapú szolgáltatások. „Épp ezért is különösen fontos a netsemlegesség szigorú fenntartása” – mondta.”

Forrás:
Zsarolásba kezdtek az európai telekomcégek a netsemlegesség ügyében; 444.hu; 2016. július 7.
„Az Európai Szabályozók most döntik el, hatalmat adjanak-e a nagy távközlési vállalatoknak arra, hogy befolyásolják mit tehetünk (és mit nem) online. Európának sürgősen szüksége van a hálózatsemlegességgel kapcsolatos világos iránymutatásokra hogy megvédhessük szabadságjogainkat és jogainkat online. Júliusig van időnk arra, hogy segítsünk Európának megvédeni a nyílt internetet.
Csatlakozzon a mozgalomhoz, cselekedjen most!”
Save the Internet (magyarul)
Lásd még: Big telcos promise awesome 5G — in exchange for weak net neutrality; Jennifer Baker; Ars Technica; 2016. július 8.