Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Kémlel utánunk a Windows 10, adatvédelmi eljárást indított a NAIH

Szerző: 2016. július 23.No Comments

„Egészen elképesztő mértékben hozzáfér a felhasználók adataihoz az e-mailek elolvasásától a számítógépen tárolt fájlok tartalmának megismeréséig a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows 10. A Mandiner megtudta: a NAIH-nál több magyar felhasználó is panaszt tett, a hatóság ezért adatvédelmi eljárást indított, aminek bírság lehet a vége. Péterfalvi Attila a Mandinernek azt is elárulta, miért kell betartania az amerikai gigacégnek a magyar infotörvényt.

Nem volt ingyen a Windows 10 – adatokkal fizettünk érte
Sokan emlékezhetnek még a tavaly nyári Windows 10 őrületre, hiszen ingyen dobták utána boldog-boldogtalannak a Microsoft legújabb operációs rendszerét. Nem kell ahhoz konteó hívőnek lenni, hogy ez már önmagában gyanús legyen: valamivel nagyon is fizetnek a felhasználók a gigacégnek a Windows 10-ért – mégpedig az adataikkal. Akkor több szakmai portál is megírta, hogy az operációs rendszer alapértelmezett privacy policy-je szerint a Microsoft hozzáférhet a felhasználó e-mailjeihez és más személyes kommunikációja tartalmához, sőt, a számítógépén tárolt fájlokhoz is – mi több, ezeket meg is őrizheti.

Az egészen elképesztő mértékű adatkezelés céljaként ráadásul még furcsább indokokat tüntetett fel a Microsoft: például a „fogyasztók védelmét”, a „szolgáltatás biztonságának fenntartását”.

És persze a „jogszabályoknak való megfelelést”, ami Amerikában az adatok rendőrségnek, titkosszolgálatoknak és egyéb hatóságoknak való kiadását is jelenti!.

Az alapértelmezett privacy-beállításokon lehetett módosítani, és a szakmai portálok ezt is javasolták mindenkinek, aki telepíti a Windows 10-et. Az emberek általános adatvédelmi tudatosságát ismerve azonban valószínű, hogy a legtöbb felhasználó az alapbeállításnál maradva gyanútlanul hagyta, hogy az élete számítógépen bonyolított (egyre nagyobb) részét megfigyelje a Microsoft.

Sokan panaszkodtak Magyarországon is, a NAIH vizsgálatot indított
…A NAIH Mandinernek küldött válaszából kiderült, többen is panaszt tettek: azt kifogásolták, hogy nem adtak kifejezett hozzájárulást ahhoz, hogy a Microsoft személyes adatokat gyűjtsön róluk az operációs rendszeren keresztül. Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy vonatkoznak-e rá, és ha igen, bevasalhatók-e a magyar adatvédelmi szabályok az amerikai gigacégen, a NAIH elnöke kifejtette: szerinte az Infotörvény vonatkozik a két cégre, és a NAIH joghatósággal is rendelkezik, vagyis eljárhat az ügyben.

A hatóság előbb vizsgálati eljárást, majd annak július 8-i lezárása után adatvédelmi hatósági eljárást indított, ami jelenleg is zajlik – írta érdeklődésünkre Péterfalvi, azt is hangsúlyozva, hogy a NAIH az eljárás végén bírságot szabhat ki…”

Forrás:
Kémlel utánunk a Windows 10, adatvédelmi eljárást indított a NAIH; Bakó Beáta; Mandiner.jog; 2016. július 19.