Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatási informatikatársadalomtechnika

Rohamosan fejlődik az Okos Városok Védelme (Securing Smart Cities) nevű non-profit globális kezdeményezés

Szerző: 2016. július 31.No Comments

„Csupán egy év telt el azóta, hogy megindult az Okos Városok Védelme (Securing Smart Cities), non-profit globális kezdeményezés, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet, és megoldja az intelligens városok jelenlegi és jövőbeli kiberbiztonsági problémáit. A kezdetek óta a kezdeményezést támogató közösség száma háromszorosára növekedett: a kiberbiztonsági szakértők száma tízről több mint harmincra, míg a támogató szervezetek száma négyről tizenötre emelkedett.

Az elmúlt év során a Securing Smart Cities támogatói és közreműködői sikeresek voltak a lehetségesen felmerülő kiberbiztonsági problémák tudatosságának növelésében. A kezdeményezés számos dokumentumot tett közzé, amelyek abban segítenek a hatóságoknak, hogy hogyan alakíthatnak ki megfelelően Smart City technológiákat, valamint hogyan kell megszervezni egy intelligens város biztonságvédelmi részlegét (Smart City Security Department). Számos gyakorlati kutatást is végeztek, melyek eredményeit nyilvánosságra hozták. A kutatások megvizsgálták az okos városok legjelentősebb biztonsági kérdéseit, a felügyeleti rendszerek problémáit, és a város kommunikációs hálózatait és azok támadók általi kitettségét.

Ezzel egyidőben a Securing Smart Cities képviselői számos tematikus eseményen vettek részt. A legnevezetesebb eset az volt, amikor a kezdeményezés képviselője tájékoztatta az amerikai kormányt az okos városok biztonságának jelenlegi állapotáról. A kezdeményezés egy másik képviselője segített az Európai Unió Hálózat- és Információ-biztonsági Ügynökségének két tanulmány elkészítésében az okos városok tömegközlekedési hálózatában felmerülő biztonsági kérdésekkel kapcsolatban.

„Az egyik dolog, amit ebben az évben megtanultunk, hogy nagy szükség van az okos városok biztonságosságának kutatására. A Securing Smart Cities közössége komoly erőfeszítéseket tesz az ezzel foglalkozó kutatások fejlesztéséért, de még ennél is többet kellene tenni. Összességében sikeres évünk volt. Tanulmányainkat már most is használják a világ vezetői és döntéshozói a tervezési és fejlesztési stratégiáikhoz. Bizakodva várjuk, hogy a következő évben még jobban teljesíthessünk.” – mondta Mohammad Amin Hasbini, a Securing Smart Cities igazgatósági tagja, és a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.

A jövőben a közösség támogatói és közreműködői továbbra is a tudatosság növelésére fognak törekedni a városbiztonsági kérdések kapcsán., úgy hogy megosztják eddigi tapasztalataikat az újonnan létrejött digitális városok kiépüléséről, valamint kutatásokat végeznek.

A városok továbbra is fejlesztenek és folyamatosan beépítik az új technológiákat infrastruktúrájukba, azonban még mindig sokszor figyelmen kívül hagyják a kiberbiztonság fontosságát, jelentőségét. Az intelligens városok biztonsági rendszerének védelmére létrehozott közösségnek kulcs szerepe van a nagyhatalmi vezetők és döntéshozók (kormány, gyártók, szakértők stb.) tájékoztatásában , a jelenlegi kiberbiztonsági problémák és a lehetséges megoldások kapcsán.

Amennyiben támogatni szeretné a közösséget, itt léphet velünk kapcsolatba: contact@securingsmartcities.org.

A Securing Smart Cities programról
Az okos városok védelme (Securing Smart Cities) egy non-profit kezdeményezés, amelynek tagjai informatikai biztonsági kutatók, vállalatok és szervezetek, köztük IOActive, Kaspersky Lab, a Bastille és a Cloud Security Alliance. A kezdeményezés célja, hogy folyamatos tájékoztatással és együttműködéssel megoldja a városok kiberbiztonsága kapcsán felmerülő kihívásait. A csoport kommunikációs csomópontként funkcionál olyan vállalatok, a kormányok, a média és a magánszemélyek között, akik részt vesznek és támogatják a modern városok okos és biztonságos kiépítését világszerte…”

Forrás:
A közösség háromszorosára nőtt; Berta István; Bevezetem.eu; 2016. július 30.
Securing Smart Cities