Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartechnika

Nőtt az innovációs pályázat keretösszege

Szerző: 2016. augusztus 7.No Comments

„Hamarosan indul az innovatív vállalkozások és kutatóhelyek együttműködését ösztönző pályázat következő fordulója. Előzetes szakvéleményt az innovációs hivataltól igényelhetnek a pályázók e hónap végéig. Idén összesen 145 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre a kutatási és fejlesztési programokra a GINOP keretében.

Már a következő értékelési fordulóra készülhetnek a pályázók az innovatív vállalkozások és kutatóhelyek közötti együttműködéseket ösztönző Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) keretében. A versenyképességi és kiválósági együttműködéseket támogató programban indítandó projektjavaslatokra augusztus 29-ig kérhető szakpolitikai vélemény a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFI). A szervezet honlapján már megnyílt az erre használható felület.
A hivatal törekvése, hogy a kutatás-fejlesztésre (K+F) és innovációra szánt forrásokból ténylegesen ilyen célú projektek valósuljanak meg. Ezért bizonyos felhívások esetében az érdekeltek csak a hivatal támogató szakpolitikai véleménye birtokában adhatják be a pályázataikat a GINOP és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (VEKOP) forrásait irányító hatóságként kezelő és a végleges pályázatokat elbíráló Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

A K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések (GINOP 2.2.1) című pályázat célja a hazai vállalkozások, kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények közötti együttműködés ösztönzése. Az üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények támogatásának keretösszegét nemrég 80 milliárd forintra emelték. Az első forduló a közelmúltban zárult, a Nemzetgazdasági Minisztérium 23 program indítására ítélt oda összesen 25,7 milliárd forintot. A Stratégiai K+F műhelyek kiválósága (GINOP 2.3.2) című program európai uniós forrásból finanszírozott 2016-os kerete 65 milliárd forint. Az első fordulóban 28,7 milliárd forintot nyert el összesen 22 pályázati program. Így összesen 54,4 milliárd forintot kaptak eddig az első forduló nyertesei a rendelkezésre álló 145 milliárdból. A nyertes projektek listája a minisztérium és a hivatal honlapján is elérhető.

A versenyképességi és kiválósági program a keretösszeg emelése mellett más pontokon is módosult. Az NKFI kezdeményezésére a projektenként igényelhető vissza nem térítendő támogatás összegének alsó határa már 350 millió forint, a legmagasabb összeg pedig kétmilliárd forint. Újdonság, hogy állami támogatás típusú előleg esetén legkésőbb a folyósítást követő három éven belül el kell számolni. A konzorciumok vezetője ezentúl kizárólag kis-, közép- vagy nagyvállalkozás lehet, állami intézmény dolgozója nem tölthet be ilyen szerepet. Továbbá a konzorciumvezetőnek a projekt költségvetésében az elszámolható költségeik minimum 40 százalékával kell részesednie.”

Forrás:
Nőtt az innovációs pályázat keretösszege; Somogyi Orsolya; Magyar Idők; 2016. augusztus 4.
GINOP-2.3.2-15 – Stratégiai K+F műhelyek kiválósága; Széchenyi 2020 és Stratégiai K+F műhelyek kiválósága – GINOP-2.3.2-15; NKFI Hivatal
GINOP-2.2.1-15 – K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések; Széchenyi 2020