Skip to main content
Internettávközlés

Nagyon drága a magyar mobilnet

Szerző: 2016. augusztus 8.No Comments

„…A magyar mobilnet-helyzet ugyanis nem túl fényes nemzetközi összevetésben. Miközben a szolgáltatók világszínvonalú 4G-s hálózatot építettek ki (Sepsi Zsolt, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese, még azt a kijelentést is megkockáztatta, hogy a magyarországi a világ egyik legjobb minőségű hálózata), a felhasználók egyelőre nem nagyon tartanak lépést ezzel.

Az OECD friss adatai szerint kutatása szerint ugyanis a mobilnet elterjedtségét tekintve utolsó előtti helyen állunk a tagországok közül, sőt ha a dedikáltan csak mobil adatra vonatkozó előfizetéseket is hozzávesszük, akkor gyakorlatilag az utolsó helyre szorulunk. Míg Magyarországon 100 lakosra 35,9 standard (hang és adat együtt) mobilelőfizetés, valamint 4,1 százalék dedikált mobiladat-előfizetés jut, addig Kolumbiában 28,3 standard, valamint 14,7 dedikált mobiladat-előfizetést mutatott ki az OECD-statisztika.

Ennek a mobilnet-előfizetők persze örülhetnek: nagyobb sávszélességen égethetik a korlátozott gigabájtjaikat. Másfelől ha nőne az előfizetői szám, akkor valószínűsíthetően az árakat is gyorsabban lehetne csökkenteni – már ha valami, például a szabályozási környezet, arra rékényszeríti az operátorokat.

A mobilnettel ugyanis egy a gond: nagyon drága
Nem véletlen, hogy egyelőre a magyaroknak csak alig több mint harmada fizet elő mobilnetre a hangelőfizetés mellé. Egy finn kutatócég, a Rewheel összevetette az EU-tagállamokban a mobilnet-árakat. A DFMonitor adatai alapján készítettek egy táblázatot arról, hogy 35 euróért melyik országban mekkora adatcsomagot lehet venni. [Az ábra forrása: DFMonitor]
Óriási a szórás. Míg Finnországban ezért korlátlan csomagot adnak, addig Magyarországon egy ilyen előfizetésbe 1 GB adatforgalom fér bele. Persze nem csak nálunk van drágaság: rajtunk kívül még 12 uniós tagállam van, ahol 10 gigánál kisebb csomagot adnak ennyiért. Szlovákiában 2 gigabájtot, Csehországban 3-at, de Németországban is csak 4 gigabájtot, igaz, ott saját szolgáltatásaik után nem számolnak forgalmat a szolgáltatók.

Három országban viszont még a magyarnál is rosszabb a helyzetben: Görögországban, Máltán és Bulgáriában.”

Forrás:
Betesz a mobilról netezés a tévének; Bitport.hu; 2016. augusztus 4.
Lásd még: A mobiltelefonok átlagos havi adatforgalma 1,4 GB Közép-Kelet-Európában, 2016. július ; Netkutatások.hu (angol nyelvű infografika)