Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Gyorsabban érkezhet nagyobb összegű adó az államkincstárhoz

Szerző: 2016. augusztus 15.No Comments

„Szabálykövetésbe menekülhetnek a szankciók elől a hazai vállalkozások

Javíthatja az adófizetési fegyelmet, kevesebb bevallás érkezhet határidőn túl és a feketefoglalkoztatás is háttérbe szorulhat amiatt, hogy az adóhivatal negyedévente három kategóriába sorolja a hazai cégvilágot. A vállalkozói szféra harmada, pontosan 190 ezer szereplő ma a legjobb kategóriában van, miközben a rosszak csoportja félezernél is kisebb. Előbbi érték talán növekedhet, az utóbbi viszont biztosan emelkedni fog.

Érdemi hatás kapcsolódhat ahhoz, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ez évtől csoportokba sorolja a honi cégvilág szereplőit. A hatóság az érintettek adóügyi magatartása alapján rendezi három kategóriába a vállalkozásokat: a több mint félmillió hazai gazdasági szereplő megbízható, átlagos és kockázatos címkét kaphat.

– A szabályozás legnagyobb előnye, hogy átlátható, kiszámítható, s nincs benne egyetlen szubjektív mozzanat sem – így értékelte az év eleje óta élő paragrafusokat Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adószakértő – aki annak idején az adóhivatal elnökhelyetteseként is dolgozott – rámutatott: egy-egy vállalkozás akkor kerülhet a kockázatos kategóriába, ha bizonyos súlyosabb szabálytalanság miatt a NAV jogerősen felelősségre vonta. Ez viszont azt is jelenti, hogy minden társaság pontosan tisztában lehet azzal, fenyegeti-e a rossz minősítés és az azzal járó, szintén a jogszabályban meghatározott hátrány.

Ellenben a megbízható státus számottevő előnyökkel jár: rövidebb ideg tarthat a NAV ellenőrzése, a vállalkozás kisebb ballépéseit nem szankcionálják nagyon szigorúan, és a hivatal gyorsabban utalhatja vissza a forgalmi adót. – Ezek alapján nyilvánvaló, hogy a gazdasági szereplőknek anyagi érdekük is fűződik a jó minősítéshez, ami az adószabályok betartásával szerezhető meg – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs.

A szakember szerint a minősítési eljárás a közkassza – s tágabb értelemben a társadalom – számára érdemi előnyt tartogat: a működésüket komolyan gondoló cégek bizonyára mindent megtesznek majd a megbízható címért, így például időben és hiánytalanul befizetik az adójukat. A szakértő ezek alapján úgy vélte: a negyedévenként esedékes hatósági minősítés javíthatja az adófizetési fegyelmet, kevesebb bevallás érkezhet határidőn túl, és a feketén foglalkoztatás is háttérbe szorulhat. Ha ugyanis egy vállalkozást azon kap a NAV, hogy alkalmazottait nem jelenti be, a kockázatos kategória nem kerülhető el.

Nagyon úgy fest, hogy a megbízható minősítéssel járó előnyökkel a cégvilág jelentős része élni szeretne. A legfrissebb adatok szerint ugyanis 190 ezer gazdasági szereplő, vagyis a honi cégvilág harmada felelt meg a feltételeknek. A fennmaradó kétharmadot se jónak, se rossznak nem minősítették, a kockázatos kategóriában pedig pontosan 420 vállalkozás szerepel. – Ennek az a magyarázata, hogy a rendszer január elsején indult el, így csak az idei jogsértések miatt járhat a negatív címke – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs. Megjegyezte ugyanakkor: ismerve a hazai viszonyokat, a kockázatosak tábora rövid idő alatt sokszorosára duzzadhat. Könnyen megeshet, hogy hamarosan több ezer vállalkozás találja majd magát a hátrányokkal fenyegető csoportban.”

Forrás:
Gyorsabban érkezhet nagyobb összegű adó az államkincstárhoz; Jakubász Tamás; Magyar Idők; 2016. augusztus 15.