Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Nehezen tudnak megszabadulni a Windows XP-től az angol közigazgatásban

Szerző: 2016. augusztus 15.No Comments

„…Korábban sok helyről érkezett már híradás hasonló törekvésekről, de a legnagyobb visszhangot a közelmúltban az kapta, hogy a londoni rendőrség (Metropolitan Police) tárgyalásokat folytat a Microsofttal arról, hogy a már két éve nem támogatott rendszerhez kapjanak bizonyos mértékű támogatást, mivel az állami szervezet túl sok egységében használják még ezt az operációs rendszert.

A mai hírek szerint egyezségre jutottak, és a londoni rendőrség mellett még több állami szervezetben is marad a támogatás, mely közel 30 ezer PC-t érint. A Microsoftnak fizetendő külön összeget állítólag azért hajlandóak kifizetni, mivel a ma már szinte őskövületnek számító OS annyira beépült a közigazgatási egységekbe, hogy nagyon komoly összegeket emésztene fel az átállás és az adatmigrálás.

Az így már egyedi – így feltehetően nem olcsó – szoftvertámogatásnak minősülő megállapodást sokan bírálják ugyan, de az állami szervezetek lomhák és lassan mozdulnak az egész világon – pl. a holland kormány is közel kétmillió dollárt szánt arra, hogy egyes intézményeiben a Windows XP kapjon biztonsági támogatást, csak hogy egyelőre ne kelljen lecserélni a rendszert.

A vitában erős érvek állnak mindkét oldalon: a kritikusok a – nem kis összegbe kerülő, ám hosszabb távon olcsóbb – frissítés mellett állnak, a szervezetek képviselői pedig hozzák a számokat, hogy ennyi pénzük van, most ebből ennyit lehet: osztottak, szorzottak, megkezdték az átállást, és váltani is fognak, de nem most.

A történet tanulságos, mivel a látszólag egyetlen globális rendszertől való függőségre mutat rá, mely különösen a behemót állami szervezeteknél hozza ki a maga (pénzügyi) eredményeit, másrészt jelzi, hogy igencsak megalapozottak azok a törekvések, melyek a nyílt forrás felé terelnék az állami, a közigazgatási szervezeteket, hiszen ekkor is lennének költségek – azok mindig vannak –, ám az ilyen típusú konfliktusokat el lehetne kerülni.”

Forrás:
Ha fizetsz, a Windows XP ma is biztonságos lehet; Dajkó Pál; IT café; 2016. augusztus 12.
Lásd még: Met Police quizzed by London Assembly member over Windows XP; Chris Baraniuk; BBC News; 2016. augusztus 9.