Skip to main content
energiagazdaságinformatikatávközlés

Készül az okosmérés mintaprojektje

Szerző: 2016. szeptember 13.No Comments

„Elképzelhető, hogy többet nem kell leolvasni a közüzemi mérőórákat, ha sikeres lesz egy készülő mintaprojekt.

A KOM Központi Okos Mérés Zrt. több mint 3 milliárd forintért vásárol eszközöket a központi rendszeréhez, valamint a telekommunikáció létrehozásához – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A céget a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 2013-ban alapította 205 millió forintos jegyzett tőkével. A Mavir, mint egyedüli tulajdonos célja a közművektől vásárolt villany, víz és gáz távmérésének a megteremtése. A társaság pályázatot írt ki az egy éves mintaprojektben történő részvételre. Így kerülhetnek majd mérők iskolákba, önkormányzati létesítményekbe, a kkv-szektorba vagy éppen a lakossághoz is. A gyűjtött adatokat a mintaprojekt végeztével átadja a cég az államnak, hogy az dönthessen: bevezeti-e Magyarországon az okos mérést.

A KOM mostani, felhívással indult tárgyalásos közbeszerzésének célja egy okoshálózati központ létrehozása, az ehhez kapcsolódó adatközpont fejlesztése, továbbá adatkezelési rendszerek és mobil adatrögzítő eszközök beszerzése – áll a tájékoztatóban.

A felhívásra két ajánlat érkezett, a nyertes a Sagemcom Magyarország Kft. lett, az olcsóbb ajánlatával. A másik ajánlattevő nevét nem közli a tájékoztató. A Sagemcom az eredetileg becsült 6,3 millió euró helyett 10,2 millióért – több mint 3 milliárd forintért – vállalta el a feladatot. Az ajánlatkérő augusztus 16-án kötötte meg a szerződést a nyertessel.”

Forrás:
Van közüzemi mérőórája? Óriási változás jöhet; Napi.hu, 2016. szeptember 12.
Tájékoztató a „Rendszerintegráció – Központi rendszer és telekommunikáció beszerzése és működtetése.” tárgyú eljárás eredményéről.; Közbeszerzési Hatóság; 2016. szeptember 12.