gazdaságközigazgatási informatika

Téradatok: első EuroGeographics Közgyűlés Magyarországon

Szerző: 2016. október 4.október 9th, 2016One Comment

„A magyar kormány elkötelezett abban, hogy az ügyfelek minél olcsóbban jussanak téradatokhoz, ennek érdekében jelentős fejlesztések indulnak – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az EuroGeographics Közgyűlés megnyitóján, Budapesten.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta, az ország térinformatikai rendszerének átalakítására és az ingatlan-nyilvántartás korszerűsítésére jelentős összeget fordít majd a kormány európai uniós program keretében beleértve a különböző térképek, térinformatikai hálózatok, rendszerek és a földhivatali nyilvántartás korszerűsítését. Ez számunkra rendkívüli fontossággal bír, hiszen hazánkban a többi országhoz képest kedvezőek a domborzati és talajviszonyok a mezőgazdaság számára, az agrárium fejlődéséhez pedig fontosak a naprakész adatok, amelyhez a térinformatika nyújt segédkezet – mondta a miniszter.

Az EuroGeographics szervezet célja az Európai Téradat Infrastruktúra továbbfejlesztése, a tagszervezetek érdekeinek védelme és a kapacitásfejlesztés elősegítése. A geoinformációk alapvető fontosságúak a gazdaság és a szociális élet szempontjából is. Magyarország időben felismerte a téradatok fontosságát, így az elmúlt években a világ tendenciáit követve felgyorsította a fejlesztéseket.

A magyar szakemberek évek óta részt vesznek az EuroGeographics több pán-Európai projektjében és a különböző szakértői csoportok munkáiban is. A Földművelésügyi Minisztérium Földügyi Főosztálya és háttérintézménye teljes jogú tagként vesz részt az EuroGeographics munkájában.”

Forrás:
Első Eurogeographics Közgyűlés Magyarországon; Földművelésügyi Minisztérium; 2016. október 3.
Lásd még: EuroGeographics [„EuroGeographics represents the European National Mapping, Cadastral and Land Registry Authorities.”] Másik hírünk: Térinformatikai ülés Budapesten a téradatok fontosságáról