Skip to main content
energiainformatika

Smart Future Forum 2016 konferencia: az okos városok fejlődése megállíthatatlan

Szerző: 2016. november 1.No Comments

Október 20-án és 21-én rendezték meg a Smart Future Forum 2016 konferenciát Visegrádon, aminek fő témája idén az „Élhetőbb jövő” köré szerveződött. Az eseményen a Smart City Micro Solutions 2016 pályázatának eredményét is kihirdették, melyet az IP Systems okostelefonos mérőállás-diktáló alkalmazása nyert meg.

Dr. Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese a hazai energetikai szabályozás kihívásairól és a hálózati engedélyesek jövőbeni feladatairól tartott előadást, amelyben kifejtette a villamosenergia-rendszert érintő szakpolitikai-, jogi- és szakmai kihívásokat is.

Nagy Erzsébet, a Magyar Nemzeti Kerekedőház ügyvezetője elmondta, hogy az okos városok alapját képező innovatív megoldásokat adott térségre szabva, regionálisan érdemes kezelni. A változó városkép mellett, megváltozik annak szerkezete és elérhető funkciói is. Ezért a városok fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a globalizáció, a klímaváltozás, a közlekedés, a biztonsági- és figyelő rendszerek kérdéskörére is. Ennek szükségességét és lehetőségeit mi sem mutatja jobban, minthogy a magyar kkv-k innovációja közül minden huszadik vállalkozás az okos városokhoz kapcsolódik.

Az okos városok és intelligens megoldások blokkot Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy ahhoz, hogy Kaposvár okos város legyen, négy fő prioritást kell figyelembe venni: a szolgáltatások minőségének és hatékonyságának javítását; az energia és más energiaforrások takarékosabb felhasználását; az állampolgárok bevonását, energetikai ismereteinek bővítését és életminőségük javítását; valamint a gazdaságilag önfenntartóbb rendszerek megalkotását.

Az okos városok fejlesztésében Paks is képviseltette magát, Süli János, a város polgármestere, illetve Sztruhár Sándor mutatták be a PROTHEUS projektet. A projekt célja a város energetikai fejlesztése mellett a helyi és elővárosi elektromos mobilitási infrastruktúrájának kialakítása az okos hálózat és okos mérési rendszerek alkalmazásával.

Dr. Almássy Kornél, a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója a térinformatika és az intelligens közlekedési rendszerek témájában tartott prezentációjában bemutatta a központi adatgyűjtő rendszerük sajátosságait és alkalmazási területeit, a forgalomirányítási tevékenységet, valamint a közterületi parkolás monitoring és a valós idejű adatokon alapuló forgalmi információs szolgáltatások fejlesztését.

Az Intelligens Hálózat Mintaprojektet Bakos Béla, a KOM Központi Okos Mérés Zrt. innovációs tanácsadója ismertette, amiben kiemelte az okos mérés nyújtotta lehetőségeket a víz és távhő iparágban, amik közé a pontos leolvasás, a hálózatfelügyelet, a hatékonyabb működési költség tervezése, a reklamációkezelés és a különféle emelt szintű szolgáltatások (pl. csőtörés, szivárgás detektálás és egyéb riasztások) tartoznak. Bakos Béla ezután azt is bemutatta, mi az okos mérés szerepe a háztartási méretű kiserőművek kezelésében.

Az első nap előadássorozatát Gyenes Péter, a PwC Magyarország Kft. vezető menedzsere zárta. „A közép-kelet-európai régió jövőképe az energiaszolgáltatók szempontjából” című előadásában elmondta, hogy a következő 10 évben 7 diszruptív technológia befolyásolja majd a közműszolgáltatók piaci szerepvállalását: a magas hatásfokú gázturbinák, a kis moduláris reaktorok, az elosztott termelés, a mikro-és smart grid hálózatok, az energiatárolás, az elektromos autók és a korai fázisú technológiák.

A Smart Future Forum 2016 konferencia második napját Bertalan Zsolt, az Okos Jövő Innovációs Klaszter elnöke nyitotta meg. Ezt követően az energiapolitikai trendek és a hazai fejlesztések kerültek porondra.

Elsőként Dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára mutatta be az energiapolitika területén jellemző nemzetközi trendeket, az energiaunió szerepét és modelljét valamint hazánk szerepvállalását ezen a területen.

A hazai fejlesztések témakörében Egri Zsolt, a Delta Csoport üzletfejlesztési igazgatójának előadása az integrációra fókuszált a smart city megoldások között. A Delta Csoport koncepciója egy olyan korszerűsítési program, amivel a városok és lakóik élete hatékonyabbá, kényelmesebbé és fenntarthatóbbá tehető, mindez integrált keretek között.

Cserép Gergely, az MVM NET Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója az okos hálózatok kommunikációs csatornáit mutatta be prezentációjában. Az MVM NET LTE 450 MHz-es hálózata elsősorban kormányzati igények kielégítésére jött létre. Cserép Gergely elmondta, hogy a hálózat jelenleg 95%-os országos lefedettséggel rendelkezik, a kiépítés megtörtént, az alkalmazott technológia pedig időtálló.

Az MVM Partner Zrt. innovációs fejlesztéseiről Pénzes László, az Energetikai Szolgáltatások Osztály osztályvezetője úgy fogalmazott, hogy tevékenységük mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek az energiatudatos működés elterjesztésére, ezért olyan addicionális szolgáltatásokat ajánlanak az fogyasztóik számára, amelyekkel garantálni tudják az energia felhasználásának racionalizálását, illetve csökkentését. Az elektromos járműtöltési megoldások között megtalálhatók komplex szolgáltatási csomagok, innovatív termékfejlesztések, illetve különböző okos megoldások is.

A kétnapos konferencia záróeseménye az Okos Jövő Innovációs Klaszter által szervezett Smart City Micro Solutions pályázat 2016 eredményhirdetése volt. A rengeteg beérkezett pályamunkából a szakmai zsűri a következő pályázókat díjazta:
1.helyezett: IP Systems Kft. – Okos mobilos mérő-olvasó
2 helyezett: Központi Okos Mérés Zrt. – Drónos automata közmű ellenőrzési és hibafelderítő rendszer
3. helyezett: Renergy Consulting Kft. – Meteorológiai adatszolgáltatás IoT alapon okosotthonok számára
Különdíj: Rubin Informatikai Zrt. – Mérünk, játszunk, élünk

Az első helyezett Mobile Meter applikáció a közműszolgáltatások terén a hagyományos óraleolvasás hibákkal és kellemetlenségekkel teli procedúrájára ad frappáns alternatívát. Az alkalmazás telepítése után a fogyasztó okostelefonját a mérőóra elé tartja, a képfelismerési algoritmusok pedig azonosítják, felolvassák, megjelenítik és a közműszolgáltatónak el is küldik a fogyasztás aktuális állását. „A Mobile Meter közel egy évnyi fejlesztő- és kutatómunka eredményeként jött létre, amelynek célja, hogy a közműszolgáltatók és a fogyasztók számára egyszerűbbé és olcsóbbá tegye a mérőállás bejelentését. Az alkalmazás ezzel 21. századi ügyfélszolgálati lehetőségeket hordoz magában.” – mondta Füzi Ákos, az IP Systems ügyvezető igazgatója.

A pályázatok rövid bemutatását az Okos Jövő Innovációs Klaszter Facebook oldalán találhatja meg, ami folyamatos feltöltés alatt áll.
Az Okos Jövő Innovációs Klaszter honlapját itt találja. ”

Forrás:
Az okos városok fejlődése megállíthatatlan; Okos Jövő Innovációs Klaszter; sajtóközlemény; 2016. október 27.