Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

Dánia a világon elsőként digitális nagykövetet nevez ki

Szerző: 2017. január 29.No Comments

„Dánia a világon elsőként digitális nagykövetet nevez ki, aki olyan számítástechnikai óriásokkal ápol majd kapcsolatokat, mint az Apple, a Microsoft és a Google – derült ki pénteki médiajelentésekből.
„Ezekre a konszernekre valamiféle új nemzetekként tekintünk, és ennek szellemében meg kell határoznunk, hogyan viszonyulunk hozzájuk – magyarázta Anders Samuelsen dán külügyminiszter a Politiken című helyi napilap pénteki számában. – Olyan cégekről beszélünk, amelyek éppen annyira befolyásolják Dániát, mint a valódi országok.”

Dánia azt reméli, hogy a lépésnek köszönhetően elsőként értesül az új technológiai fejlesztésekről, és elsőként tud válaszolni az azokból adódó politikai és etikai kérdésekre, ezzel pedig vonzóbbá válik a befektetők számára.

Egy Politiken által idézett kutató jelképesnek tartja a digitális nagykövet kinevezését, mert a tisztségviselőnek a jelenlegi állás szerint munkatársak nélkül kell majd ellátnia a hatalmas kihívást jelentő új szerepkört.

A dán külügyi tárca a DPA német hírügynökségnek elmondta, hogy egyelőre sok részlet – egyebek között a projekt beindításának időpontja is – tisztázatlan. Annyi biztos, hogy a nagykövet a minisztérium személyes támogatását fogja élvezni. [mno/MTI]”

—-

„… A külügyminiszter megemlítette, hogy a Financial TImes jelentése szerint az Apple és a Google piaci értéke akkora, hogy ha országok lennének, akkor csaknem bekerülhetnének a G20 országai (vagyis a legnagyobb gazdaságú országok) közé.
Természetesen a dán diplomácia továbbra is a hagyományos módon fog működni (országok közötti kapcsolatokra alapozva). De egyszerűen szükség van arra, hogy a Dániára hatással bíró nagyvállalatok némelyikével szorosabb kapcsolatot ápoljanak.

Dánia már sikereket ért el a legnagyobb digitális vállalatokat megcélzó koordinált lobbitevékenységével. A múlt héten jelentették be a Facebook tervét, hogy Odenseeben új adatközpontot nyit. Ez a siker a dán Külügyminisztérium szerint egy három éves folyamat eredménye. Hasonlóképpen történt ez az Apple esetében is. A cég hatalmas adatközpontot fog nyitni Viborgban, köszönhetően a dán Külügyminisztérium befektést ösztönző szervezetének, az Invest in Denmark-nak. [The Local]”

Forrás:
Digitális nagykövetet nevez ki Dánia; mo.hu/MTI, 2017. január 27.
In world first, Denmark to name a ‘digital ambassador’; The Local; 2017. január 27.
Szerkesztői megjegyzés: A hír szép példája a hatásos országpropagandának. Valójában arról van szó, hogy a dán kormány külön tisztviselőt nevezett ki az informatikai óriáscégekkel való kapcsolat tartására. A nagykövet (ambassador) titulust adva ennek az új beosztásnak, ráadásul a világon elsőként, elérte, hogy számos fontos gazdasági kiadványban is megjelent a hír. Egyébként volt, aki kritikával illette az ötletet: Why Denmark’s Appointment Of A Digital Ambassador Is A Terrible Idea