Internet

Tim Berners-Lee: az Internet decentra­lizálására van szükség

Szerző: 2017. január 29.No Comments

„Közel sincs kibékülve a jelenlegi helyzettel a World Wide Web atyja, aki szerint a mai folyamatok pont az eredeti elképzelések ellentetjei.

Sir Tim Berners-Lee annak ellenére nem elégedett az internettel, hogy az kétségtelenül hatalmas siker és rendkívül gyorsan fejlődött. A szakember az ETH Zürich [Eidgenössische Technische Hochschule Zürich – ottani Műegyetem] world web fórumának vendége volt és elmondta, hogy annak a szerencsés generációnak a tagja, amely a kezdetektől napjainkig testközelből követhette figyelemmel a számítástechnika fejlődését. Szülei programozók voltak és az 1950-es években le voltak nyűgözve attól, hogy milyen lehetőségek rejlenek a számítógépek alkalmazásában. Még ha az akkori álmok időközben valósággá is váltak, az internet víziója még mindig aktuális.

A World Wide Web atyja ugyanakkor csalódottan vette tudomásul, hogy a korábbi lelkesedésből már nem sok minden maradt meg. A legtöbb ember már nem vesz részt aktívan a világháló továbbfejlesztésében, például nem üzemeltet saját honlapot, hanem csak bizonyos platformokat látogat meg, ahol a hasonlóan gondolkodókkal cserélnek véleményt. Az olyan közösségi hálózatok, mint a Facebook hozzájárultak az internet centralizálásához, ami pont az ellentéte az eredeti elképzelésnek.

A centralizálás leginkább azért különösen problémás, mert pont a tavalyi év mutatta meg, hogy a Facebook mennyire integrálódott az emberek életébe. A közösségi portál meghatározza, hogy a felhasználók milyen streamet nézzenek, mire gondoljanak és hogyan érezzenek; s ezt a cég ki is használja. Sokakat lehet célzottan politikailag befolyásolni – akár álhírekkel is, elég csak a legutóbbi amerikai választásokra gondolni. Tim Berners-Lee szerint éppen ezért van szükség az internet decentralizálására és a mostani struktúrák felszámolására. “Én ugyan feltaláltam a WWW-t, de az infrastruktúrát mások hozták létre és alakították ki. S remélem, hogy a mai fiatalok szintén hozzá fognak járulni a világháló továbbfejlődéséhez” – hangsúlyozta végül a szakember.

2014-ben Tim Berners-Lee a következőket nyilatkozta: “Őszintén szólva egyszerre vagyok büszke, hitetlenkedő és aggódó a World Wide Web kapcsán. Úgy gondolom, hogy mindenki nagyon büszke lehet arra, amit sikerült kihozni belőle – különösen igaz ez az együttműködés szellemére, ami lehetővé tette ezt a fantasztikus fejlesztést. Másrészt mindez fenyegetve van, mert a világháló hatalmas áttörés lett és az életünk minden részét érinti. Éppen ezért a kormányok, nagy szervezetek és multinacionális cégek körében megfigyelhető az a veszélyes trend, hogy ellenőrizni akarják az internetet.””

Forrás:
Az internet decentra­lizálására van szükség; SG.hu; 2017. január 28.