Skip to main content

„Hogyan lehet felkészíteni egy várost arra, hogy „okos” legyen? Ez a központi kérdése a SmartImpact-nek, amelyben tíz európai város, köztük Miskolc nyert támogatást az Európai Uniótól. A nemzetközi projekt harmadik találkozóját Miskolcon tartották.

Kedden és szerdán Miskolc adott otthont a találkozónak. (Korábban Dublinban és Stockholmban találkoztak a projektben részt vevő városok képviselői, ahol az önkormányzati szabályozások és ösztönzők témakörét beszélték át.) Mint Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője ismertette, a projekt célja, hogy olyan szervezeti és városirányítási modellt alakítson ki a partnervárosok számára, amelyek a városok „okos” („smart”) átalakításának megtervezését, finanszírozását és mindennapi működtetését segítik.
– Miskolcon most az irányításra koncentráltak a találkozó résztvevői, így a megbeszéléseknek, előadásoknak, műhelymunkáknak is ez volt a központi témája – fűzte hozzá.

Európában egyre több város fordul az „okos” technológiai megoldások felé, amik jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a 21. századi települések sokkal inkább az állampolgárok igényeinek megfelelő szolgáltatásokat nyújtsanak, időt takarítsanak meg számukra és növeljék a lakosság komfortszintjét – mutatott rá a SmartImpact vezető szakértője. Alanus von Radecki hozzátette, az Európai Bizottság külön pénzügyi forrásokat nyitott ezeknek a technológiai megoldásoknak a finanszírozására.
– Már rövid idő alatt, látványosan javítani lehet a környezeti fenntarthatóságot és az életminőséget ezáltal – fűzte hozzá a szakember.

A technológiát szállító vállalatok egyre jobb minőségű megoldásokkal jelennek meg a piacon. A városi adminisztrációnak, az önkormányzatoknak kell innováció-orientálttá válniuk, hogy maguk legyenek a városmegújítási folyamat katalizátorai – húzta alá Alanus von Radecki. Hozzátette, ez a típusú tudás Európában azonban általában még hiányzik a városi adminisztrációból.
– A projektünk éppen arra hivatott, hogy Európában elsőként foglalkozzon azokkal az önkormányzati, szervezeti kérdésekkel, amikre ha minél hamarabb képes megadni a jó választ egy város, annál hamarabb válhat valóban „okos” várossá – ismertette a vezető szakértő.

Kiemelte, a SmartImpactnek köszönhetően Miskolc képessé válik arra, hogy hatékonyabban működjön együtt a helyi cégekkel, a lakossággal az „okos város” tervének kidolgozásában. Mivel ebben a témakörben Miskolc pilot-város, ezért a többi magyar település tanulhat példájából.
Miskolc olyan partnervárosokkal dolgozhat ezen tervén, mint Manchester, Dublin, Eindhoven, Porto, Stockholm, Zágráb, Guadalajara, Smolyan és Suceava.”

Forrás:
Nemzetközi partnerség az „okos” Miskolcért; Minap.hu; 2017. február 1.
Lásd még: SmartImpact; Urbact