közigazgatás: magyarszakirodalom

Közigazgatás: reform után, átalakítás közben. A 2010–2014-es időszak közigazgatási reformja az érintettek véleménye alapján

Szerző: 2017. február 26.No Comments

„E könyv írásakor az vezetett, hogy minél több elsődleges empirikus adatot bocsássak a tudományos közvélemény rendelkezésére arról az izgalmas periódusról, amikor a Magyary Program, illetőleg a Jó Állam Koncepció hívószavakkal azonosított, de azoknál tágabb közigazgatási reformfolyamat már lezajlott, a továbbfejlesztési vagy korrekciós reformidőszak pedig még nem indult el. E pillanatnyi nyugalmi helyzet 2014 tavaszán, a választások előtti időszakra tehető, amikor a könyvet megalapozó kutatás adatgyűjtési lépései megvalósultak. A kutatás alkalmas arra, hogy segítsen összegezni a központi közigazgatás személyi állományára jellemző vélekedéseket, meggyőződéseket a reformlépések megvalósításával kapcsolatban. Ebből kiindulva mind tudományos, mind döntéshozói szempontból érdemes átgondolni az elért eredményeket, ami elősegítheti a reformok következő hullámának megtervezését.

Közigazgatási empirikus kutatás sajnálatos módon elég kevés áll rendelkezésre. A tényekre alapuló feltáró kutatások nagyrészt kimaradnak mind a hazai oktatásból, mind a tudományos közleményekből. A tényektől való távolságtartás sajnos olykor a gyakorlati közigazgatási munkában is felbukkan. Nem kellene ennek így lennie. A tudományos pályára készülő hallgatókat arra szoktam biztatni, hogy kövessék Magyary Zoltán példáját, és igyekezzenek a közigazgatás valódi állapotát tükröző empirikus kutatásokat indítani, ilyenekben részt venni, hiszen lehetséges, hogy a valóság esetenként igencsak eltér attól, amit a tankönyvekben olvasnak.

E művet ajánlom mindazoknak, akik a közigazgatási reformokat kutatják, oktatják. Munkámmal reményeim szerint sikerül többeket meggyőznöm, hogy egyetemi, doktori iskolai kutatásaik számára ezt a területet válasszák.”

Forrás:
Közigazgatás: reform után, átalakítás közben A 2010–2014-es időszak közigazgatási reformja az érintettek véleménye alapján; Gellén Márton; Patrocinium Kiadó; ISBN 978-963-413-066-6; 2015
A kötet le is tölthető (pdf)