Skip to main content
közigazgatás: magyar

Új okmány lesz a kormány új születésnapi ajándéka

Szerző: 2017. március 11.No Comments

„A belügyminiszter egy parlamenti kérdésre adott válaszából derült ki, miért változtatták meg a jogosítványok meghosszabbításának az időpontját. Minden okmányunk a születésnapunkon jár majd le a jövőben.

Mint megírtuk, egy új jogszabálynak köszönhetően a meghosszabbított jogosítvány a jövőben nem az eddig megszokott öt vagy tízéves orvosi alkalmassági engedély időpontjáig, hanem a jogosítvány tulajdonosának az azt megelőző legutolsó születésnapjáig lesz érvényes. Szélsőséges esetben ez akár 11 hónappal is megrövidítheti az öt, vagy tízéves időszakot. Ennek ellenére a jogosítvány meghosszabbításának költsége nem változik.

Pintér Sándor belügyminiszter a szocialista Hiller István írásbeli kérdésére, amely azt firtatta, mi indokolta a változást, azt írta válaszában, hogy „a 2017. január. 1-jén hatályba lépett jogszabályi rendelkezések egységesen a polgár születési idejének hónapjával és napjával megegyezően állapítják még a személyazonosító okmány és az úti okmány érvényességi idejét. Ezzel összhangban került sor a vezetői engedélyek érvényességi idejének – orvosi érvényességi időn belül – a jogosult születésnapjával megegyező megállapítására.”
A módosítások eredményeképpen valamennyi, személyazonosításra is alkalmas okmányérvényességi ideje – a könnyebb ügyintézés érdekében – az ügyfelek születésnapján jár le, ezzel elősegítve az okmányok érvényességi idejének nyomon követhetőségét.”

Forrás:
Új okmány lesz a kormány új születésnapi ajándéka; InfoRádió; 2017. március 9.