Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Nemzeti Versenyképességi Tanács: elektronikus számlavezetés, digitalizáció, internethasználat áfája

Szerző: 2017. április 24.No Comments

„A kormány célja, hogy minél szélesebb körben elterjessze a digitális szolgáltatásokat, egyszerre javítva ezzel a szolgáltatók versenyképességét és csökkentve a felhasználók költségeit – jelentette ki Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács harmadik ülését követően.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a Tanács által tárgyalt első hat témakörből már öt területen sikerült olyan jogszabály-módosításokat elindítani, amelyek még ebben a félévben az Országgyűlés elé kerülhetnek.

Varga Mihály kiemelte: ösztönözni kívánják az elektronikus számlavezetést, a közműszámlák elektronikus kiegyenlítését, és a kabinet azt tervezi, hogy idővel a cégek adóbevallását is – a magánszemélyekéhez hasonlóan – az adóhivatal készítse el.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a digitalizáció terjedését segíti, hogy a kormány döntött arról, hogy jövőre 18-ról 5%-rá csökken az internetszolgáltatás áfája. A tárcavezető a támogató lépések között említette a szociális alapszámla bevezetését, amelynek köszönhetően már rövidtávon csökkenhet a bankszámla-vezetés költsége.

Varga Mihály kiemelte: a testület által javasolt rövid távú versenyképességi-javító javaslatok egy része – így az építési szabályok és a közműveket érintő egyszerűsítések – már a törvényalkotás szakaszába ért.”

Forrás:
Eredményes a Nemzeti Versenyképességi Tanács munkája; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2017. április 20.