közigazgatás: magyarművelődés

Késik a minisztériumok költözése a budai Várba?

Szerző: 2017. május 7.No Comments

„Csak a nemzetgazdasági tárca büdzséjében van pénz a rekonstrukcióra.

A 2018-as büdzséjavaslat alapján lehet, hogy még jövőre sem kerül sor a minisztériumok Várba költözésére. A parlament előtt lévő előterjesztésben egyedül a Nemzetgazdasági Minisztérium fejezetében találni olyan tételt, ami a költözés előkészítésére utal.

Varga Mihály tárcája 13,8 milliárd forintot kap az egykori Pénzügyminisztérium épületének rekonstrukciójával összefüggő beruházások támogatására. Ez a pénz tehát az előkészületekre megy el, ám ebből nem következik, hogy még abban az évben fel is tud költözni a minisztérium a mostani helyéről, a József nádor térről. Az idei büdzsében egyébként ugyanerre a feladatra 26,7 milliárd forint lett beállítva, de az még a Miniszterelnökség fejezetében szerepel. Jövőre viszont már az NGM költségvetésébe tervezik be a kiadásokat.

A tervek szerint a Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium apparátusának is a Várban lesz a helye, ám e két tárca fejezetében nincs utalás olyan kiadásra, amely a várbeli elhelyezéssel lenne összefüggésben. Ugyanakkor a költségvetés tartalékai szolgálhatnak hasonló célokat, azok felhasználásáról pedig év közben is dönthet a kormány.

Eredetileg arról volt szó, hogy akár már idén felköltözhet a Várba a kormány egy része, de év elején olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint csúszik a program végrehajtása. A 2018-as költségvetési javaslatból kiindulva nem kizárt, hogy tovább is, mint arra számítani lehetett.

Pedig a nemzetgazdasági tárca munkatársait nagyon zavarja a jelenleg használt épület melletti téren zajló munka. A József nádor téri mélygarázs építése időnként elviselhetetlen zajjal jár, ráadásul az épületben károkat okoz: a földszinti pénztárterem díszes ablakai közül több is megsérült a munkálatok során. Egy interjúban a miniszter még azt a lehetőséget is felvetette, hogy kártérítési követeléssel fordulnak a mélygarázs kivitelezőjéhez.

Komolyabb károkat szerencsére nem szenvedett el az épület, amely iránt több ingatlanbefektető is érdeklődik. A jelentkezők szállodává alakítanák át a létesítményt, mert az adottságai erre tökéletesen alkalmasak. Kérdés, mennyit kell várni az új szálloda megnyitására.

A tervek szerint a nemzetgazdasági tárca a Szentháromság térre költözik, a Miniszterelnökség a Szent György térre, a Belügyminisztérium pedig az Országház utcába és az Úri utcába.”

Forrás:
Jövőre sem költöznek a Várba a minisztériumok?; Baka F. Zoltán; mfor.hu; 2017. május 6.