Skip to main content
gazdasághírközléstávközlés

Magyar Telekom: utcáról utcára folyik a harc az előfizetőkért

Szerző: 2017. május 13.No Comments

„…A jóléti alapcsomag várhatóan júliustól jöhet
A mobil szegmensben a korábbiaknál nagyobb volt a készüléktámogatás, amit az ügyfélbázis megtartása illetve bővítése miatt tartott szükségesnek a társaság – mondta Szabó János. Az időszak meghatározó lépéseként említette, hogy március végén megújult a mobilportfólió, lehetővé vált a hang- és adatcsomagok személyre szabhatósága. Megtudtuk azt is, hogy a kabinet által beígért digitális jóléti alapcsomag, hosszas kormányzati előkészítés, és többszöri időpont módosítás után a Telekomnál várhatóan július elsejétől válik elérhetővé.

A mobilpiac kapcsán szó esett a Digi elmaradt tavaszi belépőjéről is, ami előbb-utóbb mindenképpen bekövetkezik. Láthatóan készülnek erre a lépésre, boltokat nyitnak, hálózatot építenek – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes. Hozzátette, éppen ezért a verseny továbbra is erős marad az üzleti és feltöltőkártyás mobil szegmensekben, valamint a hármas csomagok árazásában is.

A vezetékes szegmensben is fontos az előfizetői bázis megtartása, növelése, ezt a célt többek között az új 1 Gbit/s szélessávú internetszolgáltatás megjelenésével is támogatni akarják. Ez azonban optikai hálózati technológiát igényel, ami a Telekomon belül egyelőre 700 ezer háztartás számára hozzáférhető.

Utcáról utcára folyik a harc az előfizetőkért
A vezérhelyettes elmondta, hogy idén további 270 ezer háztartást fednek le üvegszálas technikával ennek közel a fele már az első négy hónapban teljesült. Kiemelte, nagyon erős a vezetékes piacon folyó hálózatépítési hajrá is. A versenytársak is a minél nagyobb földrajzi elérésre törekszenek. A verseny azonban már jóval túl megy a hálózatépítésen, ahogy fogalmazott: az árakban is kiélezett, utcáról utcára folyó harc megy az előfizetőkért.

Mobilhálózat fejlesztésében a fókusz a 4G+-on van, ez legalább 300 Mbit/s sebességet nyújt, ami jelenleg a hálózat harmadán érhető el, és ami idén még 5-10 százalékkal bővülhet. További fejlesztési lépéseket igényel a 4G hálózat beltéri lefedettsége, ami most 87 százalékos, ezen kívül az év végéig be kell fejezni a 4G-s frekvenciatendernél vállalt kültéri 99 százalékos lefedettséget is, ami most 98 százalékos. Hiába országos léptékű a hálózat, a 4G-képes okos készülékek aránya még épphogy eléri az 50 százalékot.

Ami a további szolgáltatási szegmenseket illeti a leglátványosabban a rendszerintegrációs (RI) és információtechnológiai (IT) bevételek emelkedtek. A növekedés 11,4 százalékos volt és összességében 17,1 milliárd forintot hozott a közösbe. A jó teljesítmény lényegében két nagyobb közbeszerzési tendernek köszönhető. A cég nyerte el a FINA úszó világbajnoksághoz kapcsolódó infrastruktúra-telepítést, másrészt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek eszközöket szállított és részt vett a rendszer telepítésében is. A vezérhelyettes szerint az erős lendület kitarthat az év végéig is.

Partnerek bevonásával készülnek az IoT-korszakra
Szó esett a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódó fejlesztésekről, tervekről. Elhangzott, hogy elkezdődött az ezt megalapozó keskenysávú NB-IoT hálózat kialakítása is. Ennek a kiaknázásához partnerek bevonására is szükség van. Kérdésünkre Szabó János elmondta, hogy jelenleg a pénzügyi-, az egészségügyi-, a közlekedési-, illetve mostanában már az agrárszektor is érdeklődik, de a Telekom az államra is számít. Előbb azonban össze kell rakni még a hálózatot.[Bitport.hu]”

—-

„…A piaci környezetről és a további tervekről szólva Szabó János elmondta, hogy tavaly év végén elindították az 1000 megabites vezetékes szélessávú internetszolgáltatást, amelyre már valós piaci igény mutatkozik. Az év első négy hónapjában 123 ezer háztartásba juttatták el az optikai hálózatot, és még az idén további 270 ezer háztartásban történik meg hasonló fejlesztés. Ezek nagy részét önerőből fedezi a Telekom, a Szupergyors Internet Projekt keretében EU-s pénzekkel támogatott fejlesztések nagyobb számban csak jövőre várhatók.

A mobil oldalon a 4G+ hálózat fejlesztésén lesz idén a hangsúly. Ebben most mintegy 30 százalékos a lakosság alapú lefedettség, amit ebben az évben további 5-10 százalékkal szeretnének növelni. A fejlesztések másik fókusza a beltéri 4G lefedettség javítása lesz; ez most jelenleg 87 százalékos. A 4G használatot továbbra is akadályozza, hogy viszonylag alacsony (50 százalékos) az olyan 4G-képes készülékek aránya, amelyek a vidéken használatos 800 megahertzes frekvencián is tudják használni a modern hálózatot.

A piaci verseny minden területen erősödik, függetlenül attól, hogy a Digi még hónapokig nem indítja el mobilszolgáltatását, folytatta Szabó János. A versenytársak közül a UPC és a Digi is komoly hálózatfejlesztést hajt végre, vannak területek, ahol gyakorlatilag utcáról-utcára folyik a „harc” az ügyfelekért. Az ádáz verseny a csomagok árában is megjelenik, mint ahogy a feltöltőkártyás mobil csomagok listaára is 40-50 százalékkal csökkent az elmúlt hónapokban.

Az üzleti területeken a NarrowBand IoT-ban lát komoly lehetőséget a Magyar Telekom. A gépek közötti kommunikációt megvalósító technológia műszaki hátterének megvalósítása most folyik, és már keresik azokat a partnereket, amelyekkel közösen tudnának piacra vinni szolgáltatásokat.[IT Bsuiness]”

Forrás:
Gyengébb mutatókkal indult az év a Telekomnál; Sági Gyöngyi; Bitport.hu; 2017. május 11.
Vegyes eredmények; IT Business; 2017. május 12.
Lásd még: Narrow Band-IoT; Magyar Telekom