Skip to main content
gazdasághírközlésközigazgatás: magyarművelődéstávközlés

A nyáron a szakma elé terjesztik a 700 megahertzes frekvencia sáv vezeték nélküli szélessávú hasznosításának ütemtervét

Szerző: 2017. május 21.No Comments

„A tervek szerint még idén nyáron a szakma elé terjeszti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a műsorszórás számára 2020-ban megszűnő 700 megahertzes frekvencia sáv vezeték nélküli szélessávú hasznosításának ütemtervét – mondta az NMHH főigazgatója ma Győrben, a Távközlési világnap alkalmából rendezett szimpóziumon a Széchenyi István Egyetemen.

Aranyosné Börcs Janka emlékeztetett, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács is elfogadta azt a javaslatot, hogy a 694 megahertz és 790 megahertz közötti sáv – hasonlóan a 800-as tartományhoz – is a mobilszolgáltatók használják. Ehhez minden tagállamnak el kell készítenie saját ütemtervét. Az NMHH már dolgozik ezen – mondta. A földfelszíni televiziózás rendelkezésre álló frekvenciasáv csökkenése nem feltétlenül jelenti a kisugárzott adások számának csökkenését, mivel vannak olyan technológiák, mint a DVB-T2, amelyek lehetővé teszik, hogy ugyanazon sávszélességen több adás is elérhető legyen.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a távközlési iparág folyamatosan dinamikus változás előtt áll. A szakmának felkészültnek és folyamatosan fejlődőnek kell lennie. Példaként említette, hogy gyökeresen megváltoztak a médiafogyasztási szokások, a felhasználók már nem elégednek meg azzal, hogy passzív szereplők legyenek. Felelevenítette, hogy hatvan évvel ezelőtt, 1957. május 1-jén indult a hazai televízió műsorszórás, miután hivatalosan is elindult a Magyar Televízió Vállalat műsorterjesztése.

A távközlési világnapot 1968 óta május 17-én tartják annak emlékére, hogy 1865-ben azon a napon Párizsban húsz ország képviselői, köztük Magyarország küldötte aláírták a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) létrehozásáról szóló alapító okmányt. A győri szimpóziumot az egyetem Távközlési Tanszéke, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, valamint a Távközlési és Automatizálási Intézet Önképző Kör szervezte”

Forrás:
Nyáron dől el hogyan zajlik majd a 700 MHz-re való átállás; SG.hu/MTI; 2017. május 18.
Lásd még: DVB-T2; Wikipédia