Skip to main content
hírközlésközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatávközlés

Újabb hálózatfejlesztés és nagyobb sávszélesség a közszférában

Szerző: 2017. május 21.No Comments

„A NISZ Zrt., az MVM NET Zrt. és a KIFÜ alkotta konzorcium közel 4,3 milliárd forint vissza nem térítendő EU-támogatásból indított beruházása lehetővé teszi, hogy az állami, önkormányzati vagy közigazgatási feladatokat ellátó intézmények az ország területén gyors és biztonságos infrastruktúrán érjék el a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat szolgáltatásait.

Megvalósítási szakaszba lépett a „Kormányzati hálózatok konszolidációja, kapacitásainak, teljesítményének növelése” című projekt, amelynek keretében a konzorcium összesen 28, távközlési csomópontot épít ki. A csomópontok biztosítják, hogy az állami, önkormányzati és közigazgatási feladatokat ellátó intézmények az ország területén megfelelő minőségű és átviteli sebességű, biztonságos infrastruktúrán keresztül kapcsolódjanak a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) más szakaszaihoz.

PROJEKT ADATOK
Azonosító: GINOP–3.4.3-VEKOP-15-2016-00001

A konzorcium tagjai

  • NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (konzorciumvezető)
  • MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt.
  • Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ)

A projekt teljes költségvetése: 4 285 700 000 forint (amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése közösen finanszíroz a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében)
Projekt tervezett lezárása: 2019. április 10.

A projekt szorosan kapcsolódik az „Intézmények hálózati hozzáféréseinek, kapcsolatainak fejlesztése” (GINOP-3.4.2-VEKOP-15-2016-00001) projekthez. A GINOP-3.4.2 projektben nevesített konzorcium fejleszti az intézmények számára az úgynevezett elérési hálózatokat, míg a jelen projekt feladata, hogy létrehozza azokat a csomópontokat, amelyeken keresztül az elérési hálózatok csatlakoznak az NTG más szakaszaihoz.”

——

„A NISZ Zrt., az Antenna Hungária Zrt., az MVM NET Zrt. és a KIFÜ alkotta konzorcium 2,8 milliárd forintot meghaladó, vissza nem térítendő EU-támogatásból elindított beruházással csaknem 1450 hálózati végpont fejlesztését végzi el az állami intézmények által használt Nemzeti Távközlési Gerinchálózaton. A hálózati végpontok sávszélessége minden helyszínen legalább 30 Mbps lesz.

Megvalósítási szakaszba lépett az „Intézmények hálózati hozzáféréseinek, kapcsolatainak fejlesztése” című projekt, amelynek célja, hogy megfelelő sávszélességű hálózati infrastruktúrát biztosítson az állami és önkormányzati intézmények számára vezetékes és vezeték nélküli technológiák segítségével. A projekt a tervek szerint 2019 tavaszán zárul, addigra a konzorcium 1450 intézményi végponton hajt végre fejlesztéseket, aminek köszönhetően a végpontok sávszélessége minden helyszínen eléri minimálisan a 30 Mbps-ot.

PROJEKT ADATOK
Azonosító: GINOP–3.4.2-VEKOP-15-2016-00001
A konzorcium tagjai

  • NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (konzorciumvezető)
  • ANTENNA HUNGÁRIA Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt.
  • MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt.
  • Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ)

A projekt teljes költségvetése: 2 857 100 000 forint (amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése közösen finanszíroz a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében)

Projekt tervezett lezárása: 2019. április 10.”

Forrás:
Újabb hálózatfejlesztési projekt indul uniós forrásból; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; 2017. május 16.
Nagyobb sávszélesség az állami intézményeknél; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; 2017. május 16.