Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

89. Kormányinfó: háttérintézmények megszüntetése, Budapest fejlesztése, Hódmezővásárhely és a Modern Városok Program

Szerző: 2017. május 26.No Comments

„…A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány a nyugdíjbiztosítási főigazgatóságot az államkincstárba integrálja. Mint mondta, az elmúlt fél év-egy év tapasztalatai cáfolják, hogy a háttérintézmények megszüntetése, átszervezése veszélyeztetné a magyar állam működését.

Több mint 40 milliárdos fejlesztések a fővárosi állatkertben 2020-ig
Kitért arra is, hogy több mint 40 milliárd forint értékben valósulhatnak meg fejlesztések a fővárosi állatkertben 2020-ig.

Lázár János tájékoztatása szerint a Hermina úton 5,7 milliárd forintos beruházással a tervezett 450 férőhely helyett 700 férőhelyes mélygarázs épül. Az állatkertben év végére, jövő év elejére meseparkot alakítanak ki, ennek közel 1,7 milliárdos többletköltségét vállalja a kabinet.

A projektnek – amelyről Tarlós István főpolgármester és Persányi Miklós az állatkert vezetője adott tájékoztatást – része még egy biodóm megépítése is, amelyre mintegy 34 milliárdot fordítanak majd. Megjegyezte: az állatkertnek több mint egymillió látogatója van évente, s a cél, hogy eredeti állapotban bemutassák több ezer éves minták alapján, mi zajlott a Kárpát-medencében.

Lázár János jelezte: a kabinet tájékoztatót hallgatott meg a Liget projektről is. Mint elmondta: 118 szervezet bevonásával zajlott a konzultáció, s ezek több mint 500 javaslatot tettek a park jövőjére, ezeket döntő mértékben befogadták. A teljes rehabilitáció 2020-ra készül el, ugyanakkor a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója előrehaladott állapotban van, környékén olyan kertet alakítanak ki, amely megmutatja, mi a kormány célja a zöldfelülettel. Hozzátette: a Hermina útnál lévő zöld felületet is rekonstruálják, új sportpályák létesülnek, csökkentik az autó- és tömegközlekedésből fakadó forgalmat. Emellett kutyafuttatókat alakítanak ki, s olyan része is lesz a Ligetnek, ahol póráz nélkül lehet az ebeket sétáltatni.

Közölte: jelentős összeget különítettek el új Nagycirkusz építésére, de annak helyszíne még nincs meg.

Hódmezővásárhelyen zárul a Modern városok program
Elmondta, pénteken Hódmezővásárhelyen zárul a 2015 márciusában meghirdetett Modern városok program. A 3400 milliárd forintos program keretében 250 milliárd forintot – ebből 170 milliárd forintot hazai forrásból – már kifizettek – részletezte. Elmondta, a programból ipari parkok, közútfejlesztések, helyi tömegközlekedési, oktatási, egészségügyi és sportfejlesztések lesznek. Ilyen volumenű gazdaságfejlesztési program nem volt az elmúlt harminc évben – hangoztatta.

Beszámolt arról is, hogy Emberi Erőforrások Minisztériuma több milliárd forintos alapot hoz létre a népi kultúra, a néptáncegyüttesek, népdalénekesek, népdalkórusok támogatására. Elmondta még: a kormány tárgyalt egy élelmiszergazdasági koncepcióról is, szeretnék a falusi életformát támogatni, erősíteni…”

Forrás:
Szigorúbban kell ellenőrizni az európai határokat; Miniszterelnökség; 2017. május 25.