egészségügyközigazgatás: magyar

Ötmilliót fizetett egy magyar város, hogy lehessen háziorvosa

Szerző: 2017. május 26.No Comments

„Nem elégedett meg az állami pályázattal, hanem azon felül 5 millió forintos egyösszegű támogatást ajánlott a Békés megyei Vésztő annak a háziorvosnak, aki a városban vásárol praxist. Az egyébként nem mindennapi ajánlat eredményt is hozott, így a következő öt évre már biztosan be van töltve a város negyedik, egy éve üres praxisa – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az önkormányzat pályázati kiírása még tavaly decemberben jelent meg, eszerint a többmilliós támogatást akkor kell visszafizetni a pályázónak, ha öt évnél rövidebb ideig dolgozik a praxisban. Molnár Sándor, Vésztő polgármestere szerint márciusban egy fiatal orvos jelentkezett a pályázatra, és végül most, májusban kezdte meg a munkát. A háziorvos a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban OEP) által kiírt, praxisjogvásárlásra vonatkozó pályázaton is nyert, így további milliókat tudott felhasználni.

Tehát eredményesnek látszik a módszer, az önkormányzatok többsége mégsem ajánl fel pluszpénzt a település üres praxisának betöltéséért. A polgármester elmondta: nem tud arról, hogy máshol ilyen módon próbálták volna feltölteni az üres körzeteket. Vésztőn egyébként annak ellenére ajánlottak ekkora támogatást, hogy a négy háziorvosi körzetből háromban van állandó orvos. – A negyedik körzet nyugdíjazás miatt ürült meg, és egy évig nem is volt állandó szakember. Helyettesítéssel oldottuk meg a helyzetet, de ez igen nagy terhelést jelentett a megmaradt orvosoknak. Tudtuk, hogy ez hosszú távon nem lehet megoldás. Attól tartottunk, hogy ha továbbra is üres marad a praxis, a megmaradt szakemberek is elmennek, máshol dolgoznak tovább – mondta Molnár Sándor.

Hangsúlyozta: készülniük kell rá, hogy előbb-utóbb a többi, még praxisban dolgozó orvos is nyugdíjba megy, ezért is fontos, hogy most fiatal, egyébként a határon túlról érkezett háziorvost sikerült foglalkoztatni.

Vésztőn a védőnőnek tanuló fiatalok számára is elérhető egy önkormányzati ösztöndíj, mely havi 20 ezer forintos támogatást jelent a felsőfokú képesítés megszerzéséig. Ezért cserébe később a településen kell dolgoznia a támogatott védőnőknek. De más szakmákban is vizsgálják, lehet-e hiány, és ha igen, lépnek – közölte a polgármester.

Az ország ellátásában már most is igen komoly problémákat okoz a háziorvosok elöregedése. Folyamatosan emelkedik a tartósan betöltetlen körzetek száma (a legutóbbi adatok szerint 297 üres háziorvosi praxis van az országban), és a szakemberek szerint egyre súlyosabb lesz a helyzet. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke már tavaly felhívta a figyelmet arra, hogy a háziorvosok és a házi gyermekorvosok kétharmada elérte a nyugdíjkorhatárt, így a 6700-ból legalább 2200 praxis sorsa kérdéses.

Mégis, hiába emelte idén duplájára a kormány a letelepedési támogatást, amelyre a tartósan, legalább fél éve betöltetlen körzeteket elvállaló orvosok pályázhatnak, egyelőre kevesen éltek a lehetőséggel. A legfrissebb adatok alapján a maximálisan akár 20 millió forintot is elérő támogatásra idén eddig mindössze 11 háziorvos vagy fogorvos pályázott eredményesen.”

Forrás:
Ötmilliót fizetett egy magyar város, hogy lehessen háziorvosa; Kuslits Szonja; 2017. május 25.