Skip to main content
közigazgatási informatika

NISZ Zrt.: újdonságok az e-ügyintézésben

Szerző: 2017. június 11.No Comments

„A NISZ Zrt. által vezetett konzorcium 8,385 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 „Adminisztratív terhek csökkentése” című konstrukció keretében. A projekt fókuszában az állampolgárok és vállalkozások állnak, akik egyszerű, személyre szabható felületen vehetik igénybe a közigazgatás által nyújtott szolgáltatásokat. Az egykapus technológiai platformra felfűzött, naprakész adatokat tartalmazó adatvagyon nyilvántartásokhoz való központi hozzáférés segítségével az állampolgárok és vállalkozások gyorsan, hatékonyan intézhetik ügyeiket.

A „KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00025 Közigazgatási szakrendszerek egységes eléréséhez és interoperabilitásához központi alkalmazás szintű szolgáltatások biztosítása” projektet megvalósító konzorcium olyan Személyre Szabott Ügyintézési Felületet (SZÜF) fejleszt ki, amelyen keresztül minden elektronikus közigazgatási szolgáltatás elérhető lesz. Az ügyintézés során a felhasználóknak nem kell különböző intézményi portálokat felkeresniük, egy helyről elérhetnek minden, az ügyintézéshez szükséges információt. A fejlesztések eredményeképpen a felhasználók a KÖFOP projektekben létrehozott összes ügyintézési lehetőséget megtalálják az elektronikus közigazgatási kiindulópontján, a SZÜF-ön.

További közigazgatási szolgáltatások elektronizálását teszi lehetővé a Központi Kormányzati Szolgáltatás Busz néven futó fejlesztés, amely közös platformon kapcsolja össze a különböző állami intézmények és hivatalok eltérő architektúrájú informatikai rendszereit. Ennek köszönhetően a csatlakozó szakrendszerek közvetlenül kommunikálhatnak egymással, a hivatali ügyintézők pedig akár egy egyszerű lekérdezéssel elérhetik a nyilvántartásokban tárolt adatokat.

A projektkonzorciumot a NISZ Zrt. vezeti, a fejlesztésben a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, az Idomsoft Zrt. és Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség vesz részt. A 2018. december 31-én záruló projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.”

Forrás:
Újdonságok az e-ügyintézésben; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; 2017. június 8.