Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Nem költöznek további minisztériumok a Várnegyedbe, nem telepítenek egyes tárcákat vidékre

Szerző: 2017. június 25.No Comments

„Jelen állás szerint nem költöznek további minisztériumok a Várnegyedbe, az egyes tárcák vidékre helyezésének ötlete pedig elhalt. A Miniszterelnökség komplexuma épül, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium készül még a Várba költözésre. A királyi palota épületegyüttesének megújítása is folyamatban van.

További minisztériumok Várba költözéséről nem született döntés – tájékoztatta a Magyar Időket a Miniszterelnökség. Lázár János miniszter korábban, a vidék helyzetéről tartott parlamenti vitában azt mondta: megbukott a minisztériumok vidékre költözése, a tárcák inkább a budai Várat választották. A Miniszterelnökségen kívül a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium Várba költözéséről döntött korábban a kormány. A Miniszterelnökség közlése szerint a tárcának majdan otthont adó karmelita kolostor, az egykori Várszínház átalakítása jutott a legtovább, jelenleg építőmesteri és szakipari munkálatok zajlanak.

A II. világháborúban súlyos károkat szenvedő Várnegyedben azonban nem csak a minisztériumok költözése miatt folynak rekonstrukciós munkálatok. A királyi palota épületegyütteshez tartozó egykori lovarda a Nemzeti Hauszmann-terv részeként épül újjá. A Miniszterelnökség válaszaiból kiderül, hogy a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. irányításával a kivitelezési munkálatok folyamatban vannak, jelenleg a lovarda szerkezetét építik a szakemberek.

A Budavári Palota épületegyütteséhez kapcsolódó, Hauszmann Alajos által tervezett főőrségi épület és a lovardát a palota udvarával összekötő Stöckl-lépcső is újjászületik. A díszes feljáró rekonstrukciója kapcsán jelenleg szerkezetépítési munkák folynak, valamint megkezdődött a kőelemek elhelyezése. Szintén a Nemzeti Hauszmann-terv segítségével valósul meg a Szent István-terem rekonstrukciója, a palota iparművészeti csodaként is jegyzett dísztermének újjáépítésére rendelkezésre áll a szükséges forrás, a rekonstrukcióhoz kapcsolódó beszerzések folyamatban vannak.
A Habsburg Ottó Alapítvány létrehozásáról, valamint a működéséhez szükséges feltételek és forrás biztosításáról szóló kormányhatározatban született döntés arról, hogy az alapítványt a Budavári Palotában helyezik el. A tervek szerint a Budapesti Történeti Múzeum, valamint az Országos Széchényi Könyvtár továbbra is a királyi palota épületében marad.”

Forrás:
Nem költözik több tárca a budai Várnegyedbe; Baranyai Gábor; Magyar Idők; 2017. június 19.