közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Megkezdődött a mobil kormányablak körútja Csongrádban

Szerző: 2017. július 8.No Comments

„A derekegyházi palacsintafesztiválon mutatkozott be, de Csongrád megye minden járásának településeire is elviszi majd a helyszíni ügyintézés lehetőségét a megyei kormányhivatal saját mobil kormányablaka. A helyi beruházásként megvásárolt és felszerelt okos jármű a személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre bárhol képes, hiszen a szükséges adatátvitelt vezeték nélküli internetkapcsolattal biztosítja. A Kormányablak busz megyei körútja során a tervek szerint 55 napon át 41 megyei helyszínen lesz elérhető, egyebek között pótolja az Üllésen most felújítás alatt álló okmányiroda szolgáltatásait.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal az egyetlen az országban, amely rendelkezik saját mobil kormányablakkal. Tavaly szeptemberben az ország akkor még egyetlen hasonló járművét egy hétre kipróbálásra kapta meg a szervezet, ekkor 15 Csongrád megyei településre vitte helybe az ügyintézés lehetőségét. A körút tapasztalatai és a lakosság pozitív visszajelzése alapján egy saját üzemeltetésű ügyfélszolgálati busz beszerzéséről döntött a hivatal vezetése, mellyel az országban egyedülálló módon, rendszeresen az ügyfelek rendelkezésére tud állni intézményekben, rendezvényeken és fesztiválokon is. A hónapokig tartó előkészületek után először ma, a derekegyházi palacsintafesztiválon várta az érdeklődőket a Csongrád megyei mozgó kormányablak.

Dr. Juhász Tünde, az első ügyfélfogadás alkalmával elmondta: mindössze egy áramforrás szükséges a busz üzemeltetéséhez, de az áramkimaradás sem okoz gondot, mert a gépek működtetéséhez szükséges aggregátorral is fel van szerelve a busz. A jármű akadálymentes, a mozgásukban korlátozott személyek kiszolgálását rámpa segíti. A busz hűtése-fűtése szintén megoldott. A kormánymegbízott a palacsintafesztivál sikeréhez nem csak a kormányablak bemutatásával járult hozzá: maga is beállt a tűzhely mellé lányaival és több adag palacsintát sütött a fesztivál vendégeinek.

A kormányablak busz 7 héten át tartó körútján egyebek mellett idősotthont, bentlakásos intézményt, falunapokat látogat végig. Ma elsősorban személyazonosító igazolvánnyal, kapcsolatos ügyintézést igényeltek a derekegyháziak, de a mozgó kormányablakot lakcímkártyával, útlevéllel, vezetői engedéllyel kapcsolatos, vagy gépjármű ügyintézésre is lehet használni. A kisbuszban az illetékek, igazgatási szolgáltatási díjak kiegyenlítésére bankkártyás fizetési lehetőség biztosított.

A mozgó kormányablak a tervek szerint 55 napon át 41 megyei helyszínen lesz elérhető. A helyszínek és időpontok egy része még egyeztetés alatt áll, ezért érdemes lesz előzetesen figyelni a híradásokat és a CSMKH honlapját illetve közösségi oldalát, mert ott előzetesen is elérhető lesz a pontos menetrendet.

Jövő héten a mórahalmi járásban élők találkozhatnak a mozgó kormányablakkal az alábbi helyszíneken és időpontokban az ügyfelek:
2017. július 10., Bordány, Park tér 1., 9-12 óra
2017. július 11., Ruzsa, Alkotmány tér 2., 9-12 óra
2017. július 12., Forráskút, Fő utca 74., 9-12 óra
Zsombó, Alkotmány u. 3., 13-16 óra
2017. július 13., Zákányszék, Lengyel tér 7., 9-12 óra
2017. július 14., Ásotthalom, Szent István tér 1., 9-12 óra

A mobil kormányablak az azt következő négy hétben az üllési okmányiroda szolgáltatásait is pótolni fogja. Itt ugyanis az iroda felújítása miatt július 17-től augusztus 20-ig az ügyfélfogadás szünetel. A mobil kormányablak azonban lehetővé teszi, hogy emiatt ne maradjanak szolgáltatás nélkül az üllésiek. Július 17-én, 24-én, 31-én, és augusztus 14-én a Dorozsmai út 40. szám alatt, 9-12 óráig, a mozgó kormányablak várja majd az ügyintézésre érkezőket.

Megköszönjük a megyei sajtó munkatársainak, ha előzetesen hírt adnak a busz érkezéséről, arról, hogy egy-egy településen milyen időpontban lesz elérhető ez a szolgáltatás. Így a helyben lakó idősek, mozgásukban korlátozottak, kisgyermekes anyukák számára egyszerű, és kényelmes lehetőség nyílik a helyszíni ügyintézésre.”

Forrás:
Megkezdődött a mobil kormányablak körútja; Soós Kata; Promenad.hu; 2017. július 8.