Skip to main content
energiagazdaságinformatika

Az elektromobilitásba fektet az MVM Csoport

Szerző: 2017. július 30.No Comments

„Ahhoz, hogy komoly piaci szereplővé váljunk, már most be kell lépni az elektromobilitás területére – mondta az NRGreportnak Bujáki Zsolt, az MVM Partner Zrt. Értéknövelt Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője. A cég szálloda- és élelmiszerláncokkal együttműködve telepít elektromos töltőket, de szeretne integrált szolgáltatásokat is nyújtani a villanyautó vezetőknek – az ehhez kapcsolódó fejlesztéseken már dolgozik a cég.

Miért szállodákkal működik együtt az MVM Partner?
Nemcsak szállodákat, hanem meghatározott számú parkolóhellyel rendelkező napi fogyasztási cikkeket árusító üzleteket is törvény kötelez arra, hogy elektromos töltőket telepítsenek. Ebben az esetben a kereslet és a kínálat is „találkozott”: a Danubius Hotels Group is szeretett volna töltőket telepíteni. Úgy gondolják, hogy a szolgáltatásnak van hozzáadott értéke számukra. Mi is úgy véljük, a szállodák számára fontos, releváns szolgáltatásról van szó. Ahhoz, hogy a szolgáltatás integráltan működjön, további fejlesztések szükségesek – ezen már dolgozunk.

Mi magyarázza az időzítést?
A Danubius Hotels csoport három szállodájában körülbelül egy időben épültek meg az elektromos töltők. A csoport kérése az volt, hogy a vizes vébé kezdetére készüljenek el a töltők. Ekkor ugyanis teltház van, s így a vendégek láthatják, milyen irányba mozdult, mit képvisel a cég.

Miért lépett be az elektromobilitás területére az MVM Partner?
Értünk az energiához – ezt senki sem kérdőjelezi meg. Mi is keressük azokat a lehetőségeket, amelyek hozzáadott értéket jelentenek ügyfeleinknek. Az elektromobilitás ilyen szolgáltatási csomaggá nőhet a jövőben. Az elektromos autók száma itthon ma még alacsony, ezért nem lehet kijelenteni, hogy eredményeinkhez jelenleg jelentősen hozzájárulna ez a tevékenység. De most kell erre a piacra belépni, fejleszteni, és bizonyos szolgáltatásokat bevezetni, ahhoz, hogy komoly piaci szerepre tehessünk szert.

Milyen szerepre gondol? Mivé fejlődhet majd?
A szálloda segítségére voltunk például abban, hogy tudjuk, milyen töltőt érdemes telepíteni. Ezen a téren már van tapasztalatunk, több mint ötven töltőállomást telepítettünk Magyarországon. Persze vannak mások is a piacon, de számos pályázatot megnyertünk, például ezt is.

A cél, hogy valódi elektromobilitás-szolgáltatást nyújtsunk. Ebben az esetben úgy, hogy a szállodamenedzsment és a töltőállomás integrálva legyenek, és ne egy kártyával kelljen a személyzetnek a töltőt bekapcsolnia, hanem egy informatikai rendszer segítségével, akár automata módon működjön. Lehet ez egy mobilalkalmazás, amelyen keresztül a töltőállomást el lehet indítani, amely méri a töltést, és melyen keresztül intézhető a számlázás is.

Van a fentiek mellett egyéb tevékenység, amelyet az elektromobilitáshoz kapcsolódóan végeznének? Mi a helyzet az elektromos töltőpontot üzemeltetésével, áramkereskedelemmel?
Az energiakereskedelemben is látjuk a szerepünket, már csak az alaptevékenységünkből fakadóan is. A szabályozás ezekben a kérdésekben még nem teljes. Részletes és végleges szabályozás híján pedig nem tudom megmondani ma, hogyan alakul az elektromobilitás piaca, de igyekezünk alkalmazkodni hozzá. Mindenképpen integrált szolgáltatásokat kívánunk nyújtani, a töltéshez kell, hogy kapcsolódjon információtechnológiai háttér is.

Az elektromobilitás olyan terület, Magyarországon is, ahol a beruházások rövid távon nem hoznak profitot. Hogy számolnak: az elektromobilitásba invesztált összegek mikor térülnek meg?
Azok, akik most lépnek be a piacra, a jövőbe fektetnek be. Vannak projektek, mint például a Danubius Hotelekkel történő együttműködésünk, melyek mellett nem szabad elmenni, s melyek azonnali megtérülést hoznak. Töltőket értékesítünk – bizonyos gyártók képviselői/viszonteladói vagyunk. Ezzel a tevékenységgel tudunk profitot realizálni. A telepítés, üzembe helyezés, szolgáltatások szintén hoznak hasznot. Azt, hogy az elektromos áram értékesítése mekkora hasznot hozhat, attól is függ, milyen mértékben terjednek el az elektromos járművek. Ma megjósolni sem tudjuk, egy ilyen szállodai töltőnél hány autót fognak tankolni. Gyakran beszélünk külföldi szolgáltatókkal, akik többéves tapasztalattal bírnak – amikor belevágtak, ők sem tudták. Léteznek becslések arról, hová fog felfutni a piac: ezek szerint 2024-ig lesz ötvenezer autó – pontosan nem lehet megmondani.

A vendéglátóipar mellett milyen ágazatokban, milyen szolgáltatókkal kívánnak még együttműködni elektromobiltiás terén?
A kiskereskedelemre és a kereskedelmi láncokra fókuszálunk. Együttműködünk a CBA-val, több töltőpontot telepítettünk üzleteikbe, és más hálózatokkal is tárgyalunk.”

Forrás:
Az elektromobilitásba fektet az MVM Csoport; Végh Zsófia; NRGreport; 2017. július 24.