Skip to main content
Internetjogközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarpolitika

Magyarország is tiltakozott az észt uniós elnökség szerzői jogi reformjavaslata ellen

Szerző: 2017. szeptember 17.No Comments

„A kiszivárgott elképzeléssel többek között Magyarország sem ért egyet.

Jelenleg Észtország tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét és az észt kormány egy új javaslattal állt elő a szerzői jog reformjával kapcsolatban. Az ötlet lényege, hogy automatizált szoftver-intézkedéseket foganatosítsanak, amelyek segítségével a különböző platformok átvizsgálhatják a felhasználóik feltöltéseit.

Ugyan a tervezetből kikerült egy olyan vitatott rész, amely szerint a szolgáltatóknak kellene felelniük a felhasználók szerzői jogsértéseiért, de ennek ellenére az elképzelést kritizálók továbbra is úgy vélték, hogy az észt kormány „cenzúragépeket” akar létrehozni. Az ellentábor tagjai többek között arra hívták fel a figyelmet, hogy amennyiben megvalósulna az alapötlet, akkor minden felhasználó összes feltöltését automatikusan gépekkel ellenőriznék. Az egyébként nem vált ismertté, hogy mindezt miként akarták volna megvalósítani.

Hat európai uniós tagállam – Belgium, Csehország, Finnország, Írország, Hollandia és Magyarország – tiltakozott az eredeti tervek ellen és feltették a kérdést, hogy azok nem sértik-e meg az alapjogokat. Rámutattak, hogy ellentmondás van a javaslatok és az elektronikus kereskedelmi irányelv között is, utóbbi ugyanis kimondja, hogy a platformoknak nem lehet általános ellenőrzési kötelezettségük. Julia Reda, a Német Kalózpárt európai parlamenti képviselője rendkívül kiábrándítónak nevezte a kiszivárgott elképzeléseket. Úgy vélte, hogy egy rosszul megfogalmazott törvényszövegről volt szó, amelynek valószínűleg nem kívánt következményei lehetnének. A végleges szövegről az Európai Parlament dönt majd.”

Forrás:
EU – automatizált tartalom­szűrők jöhetnek?; SG.hu; 2017. szeptember 6.