közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

A Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszereinek korszerűsítése

Szerző: 2017. október 15.No Comments

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 1,350 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 konstrukció keretén belül.
A projekt fő célja az állampolgárok, valamint a kis-és középvállalkozások (KKV) számára elérhető előnyök vonatkozásában az ügyféloldali fejlesztések előtérbe helyezése, a konzuli területen végzendő feladatok elektronikus közigazgatási- és közszolgáltatásának fejlesztése és bevezetése, a közigazgatás szervezettségének elektronizálása, valamint a hazai kis és középvállalkozások exporttevékenységének támogatása.

A KKM elsődleges célja a külgazdasági stratégia megvalósítása, továbbá kiemelt célkitűzése a külgazdaság feladatát érintő szakmai feladatellátás, ideértve különösen a befektetés-ösztönző és működő-tőke vonzó, valamint a külkereskedelmi ügyfolyamatokat támogató elektronikus szolgáltatások fejlesztése, amelyek révén magasabb színvonalú szolgáltatást tud biztosítani a külgazdasági és külügyi intézményrendszer a vállalkozások és a külgazdaság szempontjából kiemelt ügyfelek részére.

A fejlesztésnek köszönhetően a KKM által kezelt, jelenleg papír alapon történő ügyintézések jelentős része elektronizálásra kerülnek, ezáltal az ügyintézési, és a várakozási idő is csökken. További kiemelt célok:

  • az ügyféloldali fejlesztések előtérbe helyezése, a KKM konzuli területén végzendő feladatok elektronikus közigazgatási- és közszolgáltatásának fejlesztése és bevezetése, a közigazgatás szervezettségének elektronizálása;
  • az állampolgárok, valamint a KKV-k részére az adatok gyorsan és megfelelő minőségben történő elérhetősége;
  • az adminisztratív munka és a stratégiai folyamatok támogatására szabályozott keretek és eljárásrendek kialakítása;
  • a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatások bevezetése, ezáltal a papír alapú iratmennyiség csökkentése;
  • a közigazgatás korszerűsítésének megvalósítása, amely elősegíti az információk gyors áramlását, és támogatja a koncentrált szervezeti döntéshozatalt.

A fejlesztések során megvalósul az állampolgárok részére egy mobil applikációra épülő tájékoztatási rendszer, annak érdekében, hogy a KKM megfelelő minőségű tájékoztatást nyújthasson az állampolgárok részére külföldi tartózkodásuk esetén. A kialakításra kerülő rendszer segítségével a KKM gyors és hatékony tájékoztatást tud nyújtani, ami nagyon fontos lehet az állampolgárok bajba jutása esetén. Az adatbázis támogatja a beruházási döntések előkészítését, illetve szilárd alapot nyújt egy tudásbázis kiépítéséhez.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében 2018. december 31-ig valósul meg.”

Forrás:
A Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszereinek korszerűsítése; Külgazdasági és Külügyminisztérium; 2017. szeptember 21.