környezetvédelemközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikatársadalom

Csíkszereda teheti majd fel Hargitát az „okos” megyék térképére

Szerző: 2017. október 23.No Comments

„Elkészült az intelligens megyék térképe, amelyből kiderül, hogy Hargita megyében egyetlen „okos” város sem található. De mit is fed pontosan a smart city kifejezés, és mi kell ahhoz, hogy egy város intelligenssé váljon? Arról is érdeklődtünk, milyen „okos” tervei vannak a csíkszeredai önkormányzatnak.

Kiindulásként: a smart cityben, azaz intelligens városban átgondoltan és innovatívan alkalmazzák a környezetkímélő és költséghatékony technológiákat annak érdekében, hogy kihasználva a település adottságait, csökkentsék a kiadásokat, élénkítsék a helyi gazdaságot, javítsák a lakók életminőségét. Romániában másfél éve jött létre az Országos Smart City és Mobilitás Egyesület, amelynek az egyik fő célja tanácsokkal, képzésekkel, munkamegbeszélésekkel segíteni azokat a településeket, amelyek úgymond intelligenssé akarnak válni.

Az intelligens város többek között azt jelenti, hogy interaktív térképek vannak a köztereken, amelyek percrekész adatokkal szolgálnak a parkolással és a buszok menetrendjével kapcsolatban, a térképen rá lehet keresni egy-egy utcára, továbbá a program azt is megmutatja, hol vannak útlezárások. Az okos városban nemcsak az adókat és illetékeket lehet az internet segítségével befizetni, hanem az óvodai szolgáltatások ellenértékét is. Vannak ingyenes wifi- és hotspotlehetőségek, mobil és e-mailes riasztások (légszennyezettség, UV, vihar), és szerveznek ingyenes számítógép-kezelői tanfolyamokat, hogy mindenki hozzáférhessen az információáradathoz.

Romániában jelenleg a „legokosabb” város Gyulafehérvár, messze lemaradva következik Nagyszeben nyolc, Kolozsvár hét, Brassó négy projekttel. Hargita megyében egyetlen „okos” város sem található, ám ez a következő években megváltozhat. Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere megkeresésünkre elmondta, az önkormányzat céljai között az is szerepel, hogy a megyeszékhely intelligens várossá váljon. Ennek érdekében Csíkszereda integrált városfejlesztési stratégiájába és közlekedési akciótervében több olyan elképzelést, tervet foglaltak bele, amely által a város megkaphatja a smart city minősítést. Az alpolgármester hozzátette, ezeket a projekteket uniós források bevonásával valósítanák meg.

Csíkszereda városfejlesztési stratégiáját és közlekedési akciótervét 2016-ban készítette el a helyi Planificatio Kft. a csíkszeredai önkormányzat megbízásából, a dokumentumokat pedig idén januárban fogadta el az önkormányzat képviselő-testülete. Ezekben több olyan környezetkímélő és költséghatékony technológiát alkalmazó elképzelés szerepel, amelyek megvalósítása által Csíkszereda valóban megkaphatná az intelligens város minősítést.
Például

  • elektromos, alacsony padlós buszokat vásárolnának
  • a tömegközlekedést összekapcsolnák a kölcsönkerékpár-rendszerrel úgy, hogy a buszmegállók közelében bicikliparkolókat alakítanának ki, a kölcsönözhető kétkerekűeket akár a tömegközlekedési jegyekkel egy csomagban is ki lehetne bérelni
  • a terv része egy intelligens parkolási rendszer kiépítése, amely szerint a főbb útvonalakra kihelyezett kivetítőkön vagy okostelefonos alkalmazásokon keresztül, valós időben nyújtanának tájékoztatást, hogy hol vannak szabad parkolóhelyek a városközpontban
  • fotovoltaikus (napelemes) parkot létesítenének a városban, amelynek lényege, hogy a parkban termelt villamos energiát az utcai világítás biztosítására, illetve intézmények árammal való ellátására használják
  • a közvilágítás megújuló energiát használó korszerűsítése és a tömbházak energiahatékonyságának biztosítása is szerepel a tervek között

A stratégiában egyébként több mint 30 olyan terv szerepel, amely megfelel a smart city elvárásoknak.
Forrás:
Csíkszereda teheti majd fel Hargitát az „okos” megyék térképére; Iszlai Katalin , Simon Virág; Székelyhon; 2017. október 19.