gazdaságinformatikaInternetközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaszakirodalom

A londoni önkormányzati közlekedési vállalat adatainak szabadon felhasználható, nyílt adattá tétele évente kb. 130 millió fonttal teszi gazdagabbá Londont

Szerző: 2017. október 24.No Comments

„A GovLab a londoni közösségi közlekedés működtetéséért felelős önkormányzati szervezet, a „Transport for London” (TfL) nyitott adatgazdálkodását elemző Deloitte-kutatás eredményét a TfL honlapján ismertető beszámolót szemlézi. A kutatási jelentés szerint az ingyenes, pontos és valósidejű nyílt adatok évente 130 millió font többletbevételt és megtakarítást generálnak. Az elérhetővé tett, 80-nál is több adatforrás mintegy 13 ezer fejlesztő számára vált közkinccsé. A TfL a nyílt adatokra épülő fejlesztéseken keresztül javítja az utazási minőséget, időt takarít meg az embereknek, támogatja az innovációt és munkahelyeket teremt.

Az adatbázisok első nagy csoportját – menetrendek, üzemállapot és üzemzavar információk – lassan 10 éve tette szabadon elérhetővé a TfL, nyitott formátumban, szabadon hozzáférhetőként mindenki számára, ami lehetővé tette a fejlesztőknek és üzleti partnereknek új termékek és szolgáltatások piacra dobását. Amatőr és professzionális fejlesztők, start-up cégek és globális innovátorok egyaránt beszállt az új termékek fejlesztésébe, aminek köszönhetően több, mint 600 alkalmazás áll immár rendelkezésre. A TfL adataiból táplálkozó alkalmazásokat a londoniak 42%-a használja.

A jelentés szerint a TfL adataira épülő szolgáltatások a következő előnyöket biztosítják:

  • Időmegtakarítás az utasoknak, az utazások jobb megtervezésével.
  • Jobb információk biztosítása az utazások tervezéséhez és a könnyebb utazáshoz, ami több utazást generál a TfL járművein, évente 20 millió font többletbevételt teremtve.
  • Üzleti lehetőségek teremtése harmadik félnek, a TfL nyílt adatainak kereskedelmi célú hasznosítására, ami – mivel többnyire londoni székhelyű cégek veszik igénybe – a város bruttó hozzáadott értékét évente 12-15 millió fonttal bővíti.
  • A nagy adathasznosító platformok, amelyek a közlekedési közadatokat szabadon hasznosítják, tevékenységük során új adatok tömegét hozzák létre, amelyek a londoni közigazgatás számára új információkat és pénzben kifejezhető értéket hoznak .

Jeni Tennison, az Open Data Institute vezérigazgatója szerint a nyílt adatgazdálkodás az Európai Unió útjain 629 millió óra megtakarítást jelentene évente a felesleges várakozási idők kiküszöbölésével, az energiafelhasználást pedig 16%-kal csökkentené. A TfL gyakorlatát értékelő kutatás annak részletes bemutatását jelenti, hogy miképpen lehet a valós idejű nyílt adatokkal egyidejűleg utasidőt megtakarítani, innovációt támogatni és javítani a szolgáltatások színvonalát.”

Forrás:
TfL’s free open data boosts London’s economy; Transport for London; 2017. október 11.
Assessing the value of TfL’s open data and digital partnerships; Deloitte; 2017. október 11. (pdf) (a hivatkozott tanulmány)
Open data policy; Transport for London
Open data users; Transport for London – a londoni közlekedési szervezet átfogó információi a saját nyílt, közlekedési adatairól
TfL Digital blog; Transport for London – a londoni közlekedési szervezet blogja. amelyet a nyílt adatokra épülő hasznosításnak szentelnek