Skip to main content

„Egyszerre több fronton is „támad” jövőre az MVM NET. Nemcsak a kormányzati hálózat építése folytatódik a vállalatnál, de hangsúlyosan megjelennek a versenypiacon és elkészül a modern gödi adatközpont is – ígéri Krénusz Kornél, a társaság vezérigazgatója.

Eseménydús év áll az MVM NET mögött, de melyik az az eredmény, amelynek hosszabb távon a legnagyobb hatása lesz?
– Valóban sokféle fontos fejlesztés zajlik egy időben a vállalatnál, de amit mindenképpen érdemes lenne megemlíteni, az a kiemelt hálózatfejlesztési projekt, illetve projektek, mert több, egymással összefüggő feladatról van szó. Már rendelkezünk egy jelentős, országos lefedettségű optikai gerinchálózattal. Ezekben a projektben ezt a hálózatot építjük tovább, illetve bővítjük a „last mile” irányába, szaknyelven szólva felhordó és elérési hálózatokat építünk ki a gerinchálózat mellé. Első körben az állami infrastruktúrát használó partnereink számára tesszük elérhetővé a hálózatot, de biztos vagyok benne, hogy hosszabb távon ez az infrastruktúra óriási hatással lesz az egész ország digitális transzformációjára és digitális versenyképességének fokozására.

Van olyan terület, amellyel kapcsolatban maradt némi hiányérzet Önben?
– Az én elvárásaim általában kicsit magasabbak, mint amennyit a kollégák reálisnak tartanak, vagyis ami nálam hiányérzet, az másnál nem feltétlenül az. Az biztos, hogy szerettem volna, ha sokkal gyorsabban tudtunk volna megvalósítani néhány projektet. Ebben persze közrejátszik az is, hogy a közbeszerzések átfutási ideje nem kizárólag rajtunk múlik. Mindenesetre vannak olyan feladatok, amelyeket erre az évre terveztünk be, de mégis átcsúsznak 2018 elejére.

Mennyiben befolyásolja az MVM NET IoT-val kapcsolatos terveit, stratégiáját, hogy idén egy állami és egy privát szolgáltató is kiépített saját IoT-hálózatot?
– Felül fogjuk vizsgálni az LTE450-nel kapcsolatos stratégiánkat, de nem csak a vetélytársak megjelenése miatt. Azt látni kell, hogy a másik két szolgáltató egészen más technológiával lépett piacra (Narrow Band IoT, illetve a szabad frekvencián működő LORA). A mi megoldásunk dedikált hálózaton fut és számos különféle célra alkalmas, a kis adatmennyiséget igénylő alkalmazásoktól a videó továbbításig bármit ki tud szolgálni, miközben az országos területi lefedettség 99,5 százalékos. Nagy előnyünk, hogy országos megoldásokat tudunk biztosítani, nem csak egy-egy területre koncentrálunk, és ezt a jövőben mindenképpen ki szeretnénk használni.

Korábbi interjúiban fontosnak nevezte, hogy az MVM NET a versenypiacon is erőteljesen megvesse a lábát. Ezzel kapcsolatban milyen lépések várhatók jövőre?
– Az automatizáltság és az ügyfélközpontúság frontján erősítünk elsősorban. Belső szervezeti struktúránkat is átalakítjuk annak érdekében, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kapjon az egykapus ügyfélkiszolgálás. Nem pusztán kielégíteni akarjuk a jelentkező ügyféligényeket, hanem proaktív módon elébe is akarunk menni az új elvárásoknak, akár még mielőtt azok megfogalmazódnának. Ezután pedig a szolgáltatás teljes életciklusát lefedjük, a fejlesztéstől kezdve a megvalósításon át a későbbi ügyféltámogatásig.

Egy év múlva milyen eredményekkel lenne elégedett?
– Akkor leszek maradéktalanul elégedett, ha addigra sikeresen átadjuk a gödi adatközpontot, illetve a több mint 4 ezer kormányzati végponton végrehajtjuk a 2018-ra betervezett hálózatfejlesztéseket, legyen szó akár új létesítésről, akár kapacitásbővítésről. Ha ezeket teljesíteni tudjuk, akkor jövő év végén nyugodtan dőlhetünk hátra.”

Forrás:
Krénusz Kornél, MVM NET: Nagy léptékben gondolkodva; IT Business; 2017. december 20.