egészségügygazdaságközigazgatási informatika

Digitális egészségügy: előnyök és hátrányok

Szerző: 2018. január 14.No Comments

„A digitális egészségügyi piac 2020-ig több mint a kétszeresére nőhet.

A klinikák és az egészségügyi vállalatok új digitális módszereket tesztelnek, melyek többek között a betegek adatainak elemezésében segíthetnek. Mindez javíthat a kutatásokon és a páciensek kezelésén. A jövő gyógyításában számos dolog elképzelhető, például olyan tabletták, amelyek a gyomorban való feloldódás után jeleket küldenek a korrekt gyógyszerbevételről vagy a szemnyomást mérő kontaktlencsék, amelyek segítenek megelőzni a zöldhályogot. A digitalizálás komoly esélyeket kínál a betegek, az orvosok és a cégek számára, ugyanakkor az adatvédelem szempontjából jelentős kockázatokat hordoz magában.

A Roland Berger tanácsadócég becslései alapján a digitális egészségügyi piac 2020-ig több mint a kétszeresére fog nőni és az értéke eléri majd a 200 milliárd dollárt. Mindez részben annak köszönhető, hogy a befektetők hatalmas összegeket invesztálnak olyan cégekbe, amelyek egészségügyi, főként okostelefonhoz kapcsolódó alkalmazásokat fejlesztenek ki. Ezek a programok képesek mérni a testhőmérsékletet, a vérnyomást, elkészíteni az első diagnózist és felajánlani a felhasználónak az orvos felkeresését. Thilo Kaltenbach, a Roland Berger partnere közölte, hogy az elektronikus betegakták hatékonyabbá tehetik a kezeléseket és rövid távon akár 80 milliárd dollárral is csökkenthetik az egészségügyi rendszer költségeit.

A kórházak és az egészségügyi kutatások egyre több adatot generálnak. Folyamatosan nő a röntgenfelvételek, az orvosi papírok és a laborértékeket felvonultató papírok száma. Azonban az adatoknak csak egy nagyon kis részét kötik össze egymással, ezért a pácienseknek szinte valóságos kanosszát kellett járniuk, amíg végre megfelelő diagnózist kapnak. Gyakran hiányoznak az összehasonlítható esetek és a hosszú távú tapasztalatok. A betegadatcsere segíthet a kutatóknak abban, hogy jobban megértsék a problémákat, ez pedig mindenképpen szükséges az új megelőző és diagnózis-eljárásokhoz, valamint terápiákhoz.

Az SAP szerint a kórházakban több tonnányi adat van, amelyek önmagukban egyáltalán nem használhatók. Amennyiben ezeket össze lehetne kötni és elérhetővé tenni az orvosok számára, akkor javítani lehetne a krónikus betegek kezelésein. Ugyanakkor meg kell akadályozni azt, hogy a tőkeerős vállalatok a személyes egészségügyi információkon alapuló üzleti modellt építhessenek fel és alkalmazhassanak a saját nyereségük növelése miatt.”

Forrás:
Egészségesebbek lehetünk az adatainknak köszönhetően; SG.hu; 2018. január 13.