Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikatudomány

Bulgáriában folynak az előkészületek a nagy adattömegeknek szentelt kiválósági központ létrehozására

Szerző: 2018. január 21.No Comments

„A Horizon 2020 Gate projektje („Big Data for Smart Society”) keretében Bulgáriában előkészítik a nagy adattömegeknek szentelt kiválósági központ létrehozását. A projektumot a Szófiai Egyetem és a Chalmers Műegyetem (Göteborg) vezeti.

A projekt stratégiai célja a műszaki innováció. Ahogy a városok infrastruktúrája egyre inkább adatközpontúvá válik, a módszeres adatgyűjtés és -feldolgozás segítheti a hatékonyabb városfejlesztést. Például a GPS-adatokra támaszkodva valós idejű megoldásokat lehet kidolgozni a közlekedési, urbanisztikai és ökológiai problémákra. Az adathasználat segíti a társadalmat és az üzeleti szférát egyaránt. Ezt még inkább támogatja Bulgária nyílatdat-politikájának további kibontakozása. A nyílt adatok kiterjesztése és más (nem köz)adatokkal való összekapcsolása lesz a következő szakasz, melynek közvetlen hatása lesz például a vízgazdálkodás ás árvízvédelem területén.
Az új kiválósági központ segíteni fog a (nyílt)adatokkal kapcsolatos tevékenységek minőségének és hatásának emelésében.”

Forrás:
How the GATE project lifts the role of data in Bulgaria; Európai Adatportál
Lásd még: GATE Big Data for Smart Society
BIG DATA FOR SMART SOCIETY; Cordis, Európai Bizottság