közigazgatás: magyar

Egy megoldás maradt: Budapestnek le kell válnia

Szerző: 2018. január 28.No Comments

„A Közép-Magyarország régióhoz alig került uniós forrás, miközben számos része igényelne támogatást a felzárkóztatásra. Budapest fejlettsége miatt azonban ezek a területek is gazdagnak számítanak.
Hosszú évek óta az a tendencia, hogy a Közép-Magyarország régió ténylegesen kárvallottja a 2014-2020-as időszaknak – de a korábbi éveknek is – az uniós finanszírozás tekintetében – mondta Krisán László, a Kavosz Zrt. igazgatója, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az InfoRádiónak.

Hozzátette, hogy a 9600 milliárd forintos teljes keretből összesen 290 milliárd forint jutott a Közép-Magyarország régióra.

„Az indoklást még értem is: Budapest és vonzáskörzete az a terület, ami az unióban egy fejlett város és fejlett agglomeráció státuszát képviseli. Csak más uniós országokban, ahol sokkal homogénebb az eloszlása a jövedelmeknek, ez akkora károkat nem okoz” – mondta Krisán László az uniós források eloszlásáról, majd hozzátette, hogy emiatt Budapest és a régió lecsúszóágba került az elmúlt években.

Hozzátette, a többi régió, mint például a Közép-Dunántúl komoly fellendülésen esett át, a visegrádi országokkal összehasonítva a Közép-Magyarország régió pedig stagnáló állapotba került. A régiós határokat a NUTS 2 tárgyalások keretein belül újra és újra felülvizsgálják.

„Egy évvel korábban beadtak egy régiós határokra vonatkozó módosítási javaslatcsomagot az unió felé, és ebben nagyon világosan meg fognak változni a régiós határok, és akkor Budapest önálló tud lenni” – tette hozzá, miszerint a főváros leválasztása lenne megoldás arra, hogy a régióhoz tartozó, leszakadt önkormányzatok forráshoz juthassanak.”

Forrás:
Egy megoldás maradt: Budapestnek le kell válnia; Kálló Izabella; Infostart/InfoRádió; 2018. január 22.