gazdaságközigazgatás: magyar

A digitális átalakulás elengedhetetlen a gazdaság teljesítményének javításához

Szerző: 2018. április 4.No Comments

„A nemzetgazdaság teljesítmény- és hatékonyságjavulásának alapja a digitalizáció sikerre vitele, egy gazdaság eredményességét nagymértékben befolyásolja, hogy milyen mértékben és milyen gyorsan sikerül a digitális forradalmat vagy evolúciót lebonyolítani – mondta Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programja összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos, az Európai Parlament fideszes képviselője a Digitális evolúció – Mobilfizetési szimpózium 2018 című rendezvényen szerdán, Budapesten.
Deutsch Tamás a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által szervezett szimpóziumon megjegyezte: a kormány nem egyszerűen technológiai változásokat ért a digitális átalakulás alatt. Rendkívül színes és összetett változások előtt áll a társadalom, amelyek esélyt teremtenek arra, hogy a polgárok, illetve a piac valamennyi szereplője eredményesebb legyen – tette hozzá.

A sikeres digitális átalakulás lényegi eleme a világszínvonalú infrastruktúra kiépítése – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

A digitális jólét program a megfelelő infrastruktúrán túl az emberek digitális kompetenciáinak a kialakítására, a magyar gazdaság és az állami-önkormányzati rendszer digitális átalakulásának az előmozdítására is hangsúlyt fektet – mutatott rá a miniszterelnöki biztos. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a digitális bennszülöttként való létezés, ahogy a legfiatalabb generációt szokták jellemezni, a szükséges képzési programok nélkül még nem jelenti az életben való boldoguláshoz szükséges digitális kompetenciák meglétét.

Juhász Edit, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közmű- és pénzügyi szolgáltatás ágazat szabályozási és koordinációs ügyeiért felelős helyettes államtitkára elmondta, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosság 2016 nyarán azt a feladatot kapta, hogy dolgozzon ki egy stratégiát, amely biztosítaná az irányítása alá tartozó cégek hosszú távú stabilitását, nyereséges működését.

A kormánybiztosság portfóliójához tartozó Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Magyar Posta céljainak központi eleme a digitális fejlesztés lett – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Előadásában Juhász Edit felidézte, az MFB a régió első digitális fejlesztési bankjává kíván válni, a postánál az elmúlt évek a digitális megújulás jegyében teltek, miközben a mobilfizetési társaság jelentős állami innovációs feladatokat lát el.

Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója a résztvevőket arról tájékoztatta, hogy a 2015-ös indulás óta Magyarországon 83,7 millió alkalommal rendezték mobilkészülékükön keresztül parkolási díjukat az emberek, illetve 5,5 millió autópálya matricát vásároltak ilyen módon.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a budapesti elektronikus jegyrendszer a harmadik negyedévtől várhatóan élesben működik majd, és akkortól akár mobiltelefonon keresztül is lehet majd vásárolni jegyet-bérletet.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy az Európai Unió támogatási politikája a jövőben a visszafizetendő támogatások felé tolódik. A jelenlegi uniós ciklusban az ország rendelkezésére álló 9000 milliárd forint 8 százalékát tették ki az olyan pénzügyi eszközök, mint a sima vagy kombinált hitel és kockázati tőke – ismertette.”

Forrás:
A digitális átalakulás elengedhetetlen a gazdaság teljesítményének javításához; Miniszterelnöki Kabinetiroda, Digitális Jólét Program; 2018. április 4.