Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Digitális idegenforgalom: a Magyar Turisztikai Ügynökség januártól bevezeti az online szobatükröt a kereskedelmi szálláshelyeken

Szerző: 2018. április 12.No Comments

„Valamennyi Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatai lesznek a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, ha januártól bevezetik az online szobatükröt. Az első körben tesztüzemben működő rendszer hatására csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei, miközben a fejlesztés az ágazat fehérítéséhez is hozzájárul…

Az elmúlt évek legjelentősebb ágazati intézkedésének tartják az „online szobatükör”, azaz a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ jövő évtől tesztüzemben tervezett bevezetését a szakmai szervezetek. A jövőben a szálláshely-szolgáltatóknak kötelező lesz egy felhőalapú szolgáltatást nyújtó informatikai rendszerre feltölteni az adataikat, amelyek pontos képet adnak a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) arról, hogy melyik térségben milyen forgalmat bonyolítanak a szolgáltatók.

A magyarországi turizmus csaknem egyharmadát „nem lehet látni”, de problémát jelent a forgalmi adatok késleltetett közlése is. Az online szobatükör alkalmazását a jövőben a működési engedély feltételéül szabnák – mondta tegnap Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója. Hozzátette: 2019-től évek alatt fokozatosan vezetnék be a rendszert, a teljes folyamat 3-4 évet vehet igénybe.

A távirati iroda tudósítása szerint a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) rendezvényén az ügynökség vezetője arról is beszélt, hogy jelenleg a magyarországi szállodákban több mint húszféle szoftvert használnak – ezek fejlesztőinek kellene megtalálni a megoldást arra, hogy az információk egységesen jelenjenek meg egy felületen. Az új szoftver segítségével kumulálható statisztikai adatokat gyűjtenének, így a küldőországot vagy a vendég korát is meghatározhatnák egy-egy turisztikai szolgáltatónál. – Adatvédelmi okok miatt viszont személyes adatokat nem gyűjtünk – húzta alá Guller Zoltán. Az adatszolgáltató központhoz hasonló rendszer 2016 óta működik Horvátországban, ahol a turisztikai miniszter már szeptember első napjaiban átfogó főszezoni értékelést tarthatott a nyár mindhárom hónapjának eredményeiről.

A digitalizációs tervek komolyak a turizmusban: a jövőben okostelefonos alkalmazást is írna az állam, amibe a kisebb szállásadók tudnának valós idejű adatokat szolgáltatni. Mindez pontos előrejelzéseket tenne lehetővé, és a vállalkozásoknak is fontos visszajelzést jelentene – mondta az MTÜ vezetője. Aláhúzta: a program bevezetését minden ágazati adófizető támogatja.”

Forrás:
Szobatükör: fehéredik a szálláspiac hazánkban; Magyar Idők; Thurzó Katalin; 2018. április 12.