Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönszakirodalom

A vidékfejlesztési projektek finanszírozásának új lehetőségei egyszerűbbek, de nem kellően eredményorientáltak (Európai Számvevőszék)

Szerző: 2018. április 29.No Comments

„Az Európai Számvevőszék jelentése szerint a vidékfejlesztési projektekre vonatkozó új költségtérítési módszerek könnyebbséget jelentenek a kedvezményezettek és a kérelmeket feldolgozók számára, de szélesebb körben kellene alkalmazni azokat. Az egyszerűsített költségelszámolási módszerek kiegészítik a ténylegesen felmerült költségeken alapuló régebbi rendszert, amely nehezen kezelhető és hibakockázatot hordoz. A tagállamok immár három ilyen kiegészítő módszer – az átalányalapú egységköltség, az egyösszegű átalány és az átalánykulcsos finanszírozás – közül választhatnak.

A Számvevőszék a következő ajánlásokat teszi az Európai Bizottságnak:

  • tegye naprakésszé az egyszerűsített költségelszámolási módszerekre vonatkozó iránymutatását, hogy az a módszertanok kidolgozásának fő alapelveire is kiterjedjen;
  • pontosítsa, hogy ki köteles ellenőrizni az új költségelszámolási módszerekre vonatkozó módszertant és számításokat;
  • vizsgálja meg további opcionális, készen alkalmazható egyszerűsített költségelszámolási módszerek kidolgozásának lehetőségét, valamint aktualizálja a kontrollok
    fogalommeghatározásait;
  • vizsgálja meg a költségek megtérítésén alapuló kifizetésekről az eredmények alapján történő kifizetésekre történő átállás lehetőségeit.

Forrás:
A vidékfejlesztési projektek finanszírozásának új lehetőségei egyszerűbbek, de nem kellően eredményorientáltak; Európai Számvevőszék; 11/2018. sz. Különjelentés; 2018. április 26. (PDF)