gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatechnika

Okos város: a visegrádi országok innovatív cégei mutatkoztak be Madridban

Szerző: 2018. április 29.No Comments

„A V4 magyar elnökség spanyolországi gazdaságdiplomáciai hetének következő állomásaként Santander után Madridban mutatkozhattak be a visegrádi együttműködés országai, közöttük Magyarország smart city területen tevékenykedő innovatív vállalkozásai, start upjai. A Madridi Nagykövetség, a V4 magyar elnökség keretében, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) támogatásával szervezte azt a Smart City konferenciát, amelynek április 24-én a spanyolországi vállalkozások legnagyobb országos szövetségének (CEOE) – a rendezvény társszervezője – székhelye adott otthont. A konferencián felszólalt többek között Lepsényi István államtitkár, Szalay Piroska, a BVK elnöke, illetve spanyol részről José Manuel Leceta, a digitális átalakulásért felelős RED.ES főigazgatója. A konferencia alkalmat adott olyan magyar innovációk, mint az elektromos kukásautó vagy a digitális működtetésű hotelek bemutatására, amelyek számos spanyol cég, állami szereplő érdeklődését felkeltették.[Magyarország Nagykövetsége] ”

„2018. április 23-24-én Madridban és Santanderben mutatkoztak be budapesti startupok a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) és Magyarország Madridi Nagykövetsége szervezésében.

A BVK Be Smart versenyének nyertesei, a Route4U és az Electromega képviselte hazánkat Spanyolországban a magyar V4-es elnökség keretében nagykövetségünk által szervezett, a négy ország startup ökoszisztémáit együttesen bemutató két napos konferenciasorozaton.

„A V4 magyar elnökségnek az a célja, hogy a digitalizációs kérdésekben is mutassuk meg a világnak, hogy mit tudunk. Hasonlóképpen gondolkodik erről a témáról Lengyelország, Csehország és Szlovákia is. Fontosnak tartom, hogy ne csak általánosságban mutatkozzunk be, hanem olyan konkrét témákban kínáljunk megoldásokat, amelyek minden várost érintenek, mint például a hulladékgazdálkodás, a környezetvédelem és a közlekedés. A Főváros támogatásával a BVK kiváló cégeket hozott ki, nagy érdeklődést keltett az Electromega elektromos kukásautója” – mondta Győri Enikő, Magyarország madridi nagykövete.

Első alkalommal mutatkozhattak be szervezett formában magyar startupok Spanyolországban. A programban Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke a konferenciákon előadást tartott a fővárosi jó gyakorlatokról és a Közalapítvány startup programjairól. „Az Európai Regionális Versenyképességi Index adatai szerint a Madrid és Budapest régiói az innováció terén egymáshoz hasonló szinten, mindketten az uniós átlag felett teljesítenek. Kiváló lehetőséget látok arra, hogy a két régió között komoly kapcsolatok alakuljanak ki az üzleti innovációra alapozva.”

A madridi konferencián Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkára a V4 országok képviseletében az okos városok témájában megvalósuló intézményi kezdeményezésekről beszélt.

A cantabrai Santander-re azért esett a szervezők választása, mert igazi okos városként rengeteg jó példát tud felsorakoztatni az okos megoldások alkalmazásában.

A Route4U fejlesztése egy kereshető és tervezhető akadálymentességi térkép, mely az akadálymentesség szintje szerint színezett helyek mellett, a közösség által automatikusan naprakészen tartható járda adatokat is tartalmaz. Tömegközlekedési járat információk felhasználásával már garantáltan problémamentes háztól-házig navigációt kínál kerekesszékkel, babakocsival közlekedők részére. A Route4U többszörös Be Smart nyertes, a BVK mentoráltjaként sikeresen mutatkozott be Düsseldorfban, Tel Avivban, Lisszabonban, Madridban és Dublinban, a legutóbbiban a városvezetéssel együttműködve fejleszti tovább az alkalmazást.

Az Elektromega Kft. kifejezetten nagy össztömegű tehergépjárművek elektromos meghajtására szakosodott innovatív induló vállalkozás, teljesen környezetkímélő, nulla emissziós, elektromos meghajtású szemeteskocsikat épít, immáron sorozatgyártásra alkalmas, kipróbált és bevált prototípussal rendelkezik. Az Elektromega többszörös Be Smart nyertes, a BVK mentoráltjaként sikeresen mutatkozott be Lisszabonban, Dublinban, Düsseldorfban és Madridban.[OrientPress]”

„A társadalmak egyik legnagyobb kihívása a nagy sebességgel történő digitális átalakulás – fejtette ki Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Madridban egy konferencián.

A visegrádi országok és Spanyolország digitális jövőjéről rendezett eseményen egyebek mellett a digitális átalakulásáról, az intelligens városüzemeltetésről és az ezekkel összefüggő üzleti lehetőségekről tanácskoztak.

Lepsényi István előadásában ismertetett több, ezen a területen hozott magyar kormányzati lépést, így például a Digitális jólét programot, a Modern városok programot, és az Ipar 4.0 programot, illetve beszélt az elektronikus mobilitás magyarországi térhódításáról.

Joaquín Gay de Montellá, a rendezvénynek otthont adó Spanyol Vállalkozói Szövetség (CEOE) alelnöke felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális átállás elengedhetetlen az országok nagyobb ütemű növekedése, fenntartható gazdasága és versenyképessége érdekében. A dél-európai országban 2025-ig várhatóan több mint 250 ezer új munkahely jön majd létre a digitalizációnak köszönhetően – tette hozzá.

Spanyolország példát kíván mutatni más országok számára a digitális fejlesztésben – emelte ki José Manuel Leceta, a spanyol állami információs technológiai projektekért felelős Red.es főigazgatója. Elmondta, 2015-ben indították el az intelligens városok projektet 40 város, például Santander és Málaga részvételével, amely dinamizálja a digitális átállást. A 2025-ig tartó spanyol kormányzati stratégia célja egyebek mellett megfelelni az olyan kihívásoknak, mint az adatinnováció, valamint a digitális bizalom növelése – tette hozzá. Hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a konferencián egyszerre öt ország tud most tapasztalatot cserélni és együttműködéseken gondolkodni.

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke elmondta, hogy az innovációt nézve Budapest, Madrid, valamint a többi visegrádi ország fővárosa egyaránt az uniós átlag feletti értéket mutat az európai regionális versenyképességi indexben.

A visegrádi csoport magyar elnöksége alkalmából rendezett madridi eseményen lengyel, cseh és szlovák szakemberek is ismertették országaik eredményeit és projektjeit.[Magyar Hírlap]”

Forrás:
V4 Smart City konferencia Madridban; Magyarország Nagykövetsége Madrid
Spanyolország felé nyitnak a magyar startupok; OrientPress; 2018. április 24.
Lepsényi István: Az egyik legnagyobb társadalmi kihívás a digitális átalakulás; Magyar Hírlap/MTI; 2018. április 24.