Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyar

Az azonnali fizetési rendszer önálló fizetési márkává fejlesztését is latolgatja a Magyar Nemzeti Bank

Szerző: 2018. május 20.No Comments

„ Az azonnali fizetési rendszer önálló fizetési márkává fejlesztését is latolgatja a Magyar Nemzeti Bank. A fő kérdés a költségeken van – az AFR elterjedését nagyban segítheti, ha a megoldást az igénybe vevők ingyenesnek érzik.

Az átutalások meggyorsításán dolgozunk, de ez átalakítja a fizetési ökoszisztémát, amelynek keretében sokkal több történik majd annál, mint amit két éve gondoltunk, és még annál is, amit most gondolunk az azonnali fizetésről (AFR) – vélekedett Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Portfolio.hu konferenciáján tartott előadásában.
A jegybank stratégiai célja a hatékonyabb pénzforgalom, mely azon túl, hogy jelentősen csökkenti a fizetési forgalom társadalmi költségét, ügyfélélményt is nyújt.

Bartha Lajos szerint nem lehet pusztán informatikai kérdés az új rendszerre való átállás a bankok számára, mert az AFR versenyképességi szempontból lesz fontos a pénzintézeti körnek. A szakember példaként Kínát említette, ahol már bankfüggetlen szolgáltatók uralják az elektronikus pénzforgalom nagy részét, az ügyfelek nem a bankokon, hanem például az Alipay segítségével utalnak egymásnak.

Ha a bankok felismerik az AFR-ben rejlő lehetőségeket, s a felhasználóknak ők nyújtanak gyorsabb, olcsóbb és kényelmesebb fizetési lehetőséget, akkor hosszú távon is ők határozzák meg a hazai pénzforgalmat.

A bővülés a felhasználók mellett a szolgáltatást nyújtók körében is számottevő lehet, mert az, hogy
egy másodlagos azonosító – például mobilszám – megadásával lehet majd azonnal, készpénzmentesen fizetni, a kereskedőknek is új lehetőségeket kínál.

Kulcskérdés lehet a költségek viselése, hisz az AFR – szemben az ügyfélnek ingyenes bankkártyás fizetéssel – utalásnak minősül, aminek az átlagos költsége most 100-150 forint. Bartha Lajos ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók nettó árbevétele annak ellenére is 320 milliárd forint volt tavaly az elektronikus fizetési tranzakciók után a jegybank számításai szerint, hogy a pénzforgalomnak csak 15-20 százaléka volt készpénzmentes. Az elektronikus fizetés arányának megduplázásával számottevő költségcsökkentés mellett is jelentősen nőhet a szektor bevétele – feltételezte a szakember.”

Forrás:
Bolti logót kaphat az azonnali fizetés; Nagy László Nándor; Világgazdaság; 2018. május 18.