Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaszakirodalom

Okos állam: egy londoni agytröszt szerint egységes közigazgatási fiókkal kellene decentralizálni az elektronikus közszolgáltatásokat

Szerző: 2018. június 3.No Comments

„A Government Computing radikális javaslatot mutat be a kormányzati digitális szolgáltatások rendszerének újratervezésére. A londoni Policy Exchange agytröszt ismertetett tanulmánya egységes digitális kormányzati felhasználói fiók (single Digital Government Account) kialakítására hívta fel a Kormányzati Digitális Szolgálatot (Government Digital Service, GDS – az angol digitális kormányzati központ. Szerk.), ami erőteljes eszköz lenne a kormányzat monopolhelyzetének megtörésére az elektronikus közszolgáltatások – jelenleg kizárólag felülről lefelé történő – irányításban. A szerzők deklarált alapelve szerint ugyanis (minimum túlzó és erősen szubjektív véleményként. Szerk.) a digitális közszolgáltatások irányítása bárhol jobb helyen lenne, mint a kormányzatban.

A GDS irányítását jelenleg a Miniszterelnöki Hivatal (Cabinet Office) végzi, a kormányzat középpontjában. A szerzők szerint első lépésként ezt kellene áthelyezni a digitális, kulturális, média és sport ügyekért felelős minisztériumba (DCMS), amelynek – mint az Egyesült Királyság digitális stratégiáért felelős kormányzati szervnek – elsődleges felelősséget kellene vállalnia a kormányzat digitális átalakításáért is. Ennek egyik okaként megnevezve azt, hogy a kabinetirodán a szerteágazó tevékenységek gyakran háttérbe szorítják azt a hosszútávú munkát, amit a digitális átalakítás igényelne. Javaslatuk szerint szintén a DCMS-be kerülnének olyan területek felügyelete is, amelyek jelenleg a gazdasági, energetikai és ipari stratégiai minisztériumhoz (BEIS) tartoznak, kiemelten a mesterséges intelligencia vagy az iparági egyeztetések.

A tanulmány előszavát a Miniszterelnöki Hivatal korábbi vezetője írta, aki szerint a kormányzati közigazgatásnak egyfajta platformként kell működnie, amelyhez a kormányzat szabványosítana és szabadítana fel még több adatot, nagyobb mértékben támaszkodva az általános standardokra, mint a kormányzaton belül fejlesztett saját megoldásokra, amelyek egyszerűbbé tennék az iskolákat, orvosi rendelőket vagy települési önkormányzatokat is magába foglaló rendszer használatát. [Ez a volt a korábbi konzervatív kormány programja. Szerk.] A kormánynak platformtulajdonosként elsődleges felelőssége lenne az alapvető szabványok meghatározásában, a személyes adatok védelmében és a biztonságban, de nem maga biztosítana minden funkciót. Az egységes kormányzati fiókon (DGA) keresztül ilyen módon nem csak e-közigazgatási szolgáltatások lennének elérhetők, hanem új szolgáltatások kapcsolódására is alkalmas lenne, terepet biztosítva az együttműködésre. Olyan területeket említve példaképpen, mint az orvosi telemedicina szolgáltatások igénybe vétele, az alkalmi munkát végzők és szerződéses alvállalkozók (a „haknigazdaságnak” vagy „gig economy”-nak nevezett foglalkoztatási forma alanyai) adózásának könnyítését vagy az élethosszig tartó tanulásban fontos szerepet játszó tömeges nyílt online kurzusok igénybe vételét. A DGA transzparens módon adna áttekintést a polgárok számára az elérhető és igénybe vett digitális szolgáltatásokról, és koherens alkalmazás-programozási interfészt (API) biztosítana külső szereplőknek is szolgáltatásuk integrálására, nagyobb felhasználói élményt biztosítva. A tanulmány szerint javaslatuk megvalósítása radikálisan átszabná az állam jellegét: sokkal rugalmasabb, testreszabottabb és automatizáltabb szolgáltatásokat nyújtana, lehetőséget adva új innovációk bekapcsolására, akár a kormányzat, akár harmadik szereplők részéről.

A szerzők szerint a DGA nem hozza el önmagában a teljes digitális átalakítást, de kulcsfontosságú átjárót jelentene afelé. A kabinetiroda szóvivője kifejezte eltökéltségüket az innovatív megoldások iránt, hozzátéve, hogy digitális minisztériummal együtt készek a közös munkára az adatgazdálkodás hatékonyságának javítására. Terveik szerint 2020-ra közel 90 digitális szolgáltatást vezetnének be, köztük olyat is, mint a digitális jelzálogbejegyzés.”

Forrás:
Think tank wants GDS to take on creation of single Digital Government Account; David Bicknell; Government Computing; 2018 május 29.
The Smart State. Redesigning government in the era of intelligent services; Jonathan Dupont; Policy Exchange; 2018. május 29. (PDF)