Skip to main content
közigazgatás: magyar

Cél: az egységesség, a hatékonyság növelése, az ügyszámok csökkentése

Szerző: 2018. július 14.No Comments

„Az ügyfélbarát közigazgatás szellemiségéhez igazodóan a Békés Megyei Kormányhivatalban a jövőben is a középpontban az ember áll, aki ügyet intéz, illetve akinek az ügyét intézik. Az államigazgatás területi szerve régebben a közgondolkodásban a szükséges rosszat képviselte, ám a Békés Megyei Kormányhivatal mára olyan társadalomszervező funkcióval rendelkezik, hogy a szükséges jót jelenti a megyében – fogalmazta meg szakmai krédóját az ismételt kinevezését követő első sajtótájékoztatón Takács Árpád kormánymegbízott. A sajtó munkatársainak a Kormányablak buszt is bemutatták a rendezvény keretében.
A kormánymegbízott az elmúlt időszakban elvégzett munkáról, illetve a jövőbeli feladatokról tájékoztatta a sajtó képviselőit.
Takács Árpád elöljáróban kifejtette: mozgalmas, tartalmas, változásokkal teli esztendő volt a tavalyi, hiszen mintegy hétszáz hatáskört csoportosítottak át a járási hivatalokhoz. A kormányhivatal 11 főosztályából 4 a Békéscsabai Járási Hivatalhoz került.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Békés Megyei Kirendeltsége tavaly január 1-jétől Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály néven integrálódott a kormányhivatal szervezetébe. A több mint 70 ezer regisztrált ügyféllel kapcsolatban álló szervezeti egység kiválóan működik, az integráció sikeres volt. A főosztály idén is 440 ezer hektár vonatkozásában 14 ezer 800 egységes kérelmet kezel, csak az ezen a jogcímen igényelt támogatások összege 32 milliárd forint – hangsúlyozta a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Takács Árpád az egységes hatósági jogalkalmazás megvalósításáról, illetve a reagálóképesség növeléséről is szót ejtett. Kiemelte, hogy a kormányhivatalban bevezették a 24 órás készenléti rendszert és havária tervet dolgoztak ki a rendkívüli élelmiszerlánc-biztonsági események megoldására, illetve megszületett az állatjárvány esetén követendő protokoll is. A hatékonyság növelése érdekében munkacsoportok alakultak, a társadalmi bázisépítés jegyében a megyében működő szakmai kamarákkal, érdekképviseleti szervekkel, felsőoktatási intézményekkel, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) Békés Megyei Szervezetével is együttműködési megállapodást kötött a kormányhivatal.

A Békés Megyei Kormányhivatal 89 szervezeti egységénél: főosztályainál, osztályainál, illetve a járási hivataloknál tavaly összesen 1 millió 220 ezer 344 ügyfél 900 ezer ügyét intézték a tisztviselők. Az ügyfélszám, illetve az ügyiratszám egyaránt csökkenő tendenciát mutat: míg tavaly az év első felében 582 ezer ügyfél 440 ezer üggyel fordult meg a kormányhivatalnál, addig idén 534 ezer ügyfél 404 ezer üggyel kereste a hivatalt – nyomatékosította a kormánymegbízott.

A munkaerőpiaci jellemezőket ismertetve Takács Árpád mindenképpen pozitívumként említtette, hogy míg 2011-ben még több mint 30 ezer regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván a megyében, addig ez a szám mára 10 ezer körülire csökkent. Tavaly 112 képzési programban 2 ezer 450 álláskereső képzése valósult meg.

Békés megyében jelenleg 11 kormánymegbízotti koordináció alá tartozó kiemelt beruházás van, ebből négy befejeződött, hét jelenleg is zajlik. Azt is hozzátette, hogy legutóbb a kiegyezést követő időben volt ilyen volumenű fejlesztés szűkebb pátriánkban. Mindezekkel párhuzamosan a Békés Megyei Kormányhivatal a KEHOP program keretében 1,22 milliárd forint összegű támogatás felhasználásával 11 középület energetikai fejlesztését, felújítását valósította meg.

A fejlesztésekről szólva a kormánymegbízott kifejtette: idén év végén a békéscsabai vasútállomáson, jövő esztendő elején pedig Mezőhegyesen nyitja meg ablakát egy újabb Kormányablak. Az egységesség, illetve hatékonyság növelése szintén fontos célkitűzés, de a társadalmi bázisépítés szellemében újabb együttműködési megállapodások aláírása is esedékes.

A megye valamennyi lakosát szolgálja a sajtótájékoztatót követően bemutatott, mintegy 25 millió forintos beruházás keretében beszerzett, Citröen Jumper típusú, akadálymentesített kisbuszban kialakított Kormányablak busz – derült ki dr. Krizsán Anett igazgató ismertetőjéből.

A beszerzésnek köszönhetően, némi túlzással, a Kormányablak innentől kezdve házhoz megy, hiszen a legtávolabb eső településekre, településrészekre vagy akár tanyára is eljut a Kormányablak szolgáltatás, feltéve, ha biztosított a villamosenergia szolgáltatás.

A Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója azt is elmondta, hogy 2018. január 1 óta a Kormányablakok – így a Kormányablak busz is – általános kérelembefogadó helyként működnek. Az eljárási illetékköteles szolgáltatások ellenértéke nem csak készpénzben, hanem akár bankkártyával is kiegyenlíthető a Kormányablak buszban.”

Forrás:
Cél: az egységesség, hatékonyság növelése, az ügyszámok csökkentése; Békés Megyei Kormányhivatal; 2018. július 10.