Skip to main content
közigazgatás: magyarpolitikaszakirodalom

Az önálló magyar külügyminisztérium századik évfordulójára készült el a Diplomáciai Lexikon

Szerző: 2018. július 18.július 23rd, 2018No Comments

„Az önálló magyar külügyminisztérium századik évfordulójára készült el a Diplomáciai Lexikon, amit a Külügyi és Külgazdasági Intézetben mutattak be. Az eseményen felszólalt Martonyi János volt külügyminiszter, aki hangsúlyozta: a kötet célja az, hogy hozzájáruljon a külkapcsolatokkal, nemzetközi kapcsolatokkal összefüggő általános művéltségi szinthez.
Ez a könyv a nagyközönségnek szól – hangsúlyozta a volt külügyminiszter. Martonyi János a könyvbemutatón azt mondta: kaotikus világban élünk és ez megmutatkozik a szóhasználatunkban is. „Ebben a zűrzavaros világban rengeteg fogalom tisztázatlan, nagyon sok szónak nem egyértelmű az értelme, és sok szemantikai problémával állunk szemben, hiszen mást értünk ugyanazon kifejezések alatt.

Ez a lexikon segíthet abban, hogy ezt a káoszt valamelyest oldjuk, és legalább annyit elérjünk, hogy amikor vitatkozunk egymással, akkor a szavak jelentése nagyjából ugyanazt jelölje a vitapartnerek számára” – tette hozzá Martonyi János.

A tartalomból
A szócikkek között szerepel például, hogy mik az államközi kapcsolatok alapelvei, itthon elismerhető-e a külföldi örökbefogadási nyilatkozat, mi a START szerződés, de szerepel benne a Közép-európai Egyetem és a Konfúciusz Intézetek meghatározása is.

Bába Iván, a kötet szakmai főszerkesztője beszédében kiemelte: bárki olvashatja ezt a könyvet, ugyanis nem csak a szakmának szól. „Nincs tolvajnyelv. Úgy igyekeztünk megszerkeszteni a szócikkeket, hogy egy bizonyos műveltségi szinttel olvasható legyen. Ebből következően a kézikönyv jól hasznosítható egyetemi tankönyvként is, valamint a közigazgatásban dolgozók is haszonnal forgathatják” – mondta Bába Iván.”

Forrás:
A nagyközönségnek szóló diplomáciai lexikont adtak ki; Harangozó Éva; Infostart/InfoRádió; 2018. július 17.
Diplomáciai Lexikon. A nemzetközi kapcsolatok kézikönyve; Bába Iván, Sáringer János (szerkesztők); Éghajlat Könyvkiadó; ISBN 978 963 9862 14 2; 2018 (PDF)
Diplomáciai Lexikon. A nemzetközi kapcsolatok kézikönyve nyomtatott változat