Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartársadalom

Békés Megyei Kormányhivatal: Célegyenesben a tanácsadó testület, debütál a tudományos tanács

Szerző: 2018. szeptember 16.No Comments

„Békés megye jövője, fellendítése, a népességmegtartó erő növelése – a „kiművelt emberfők” helyben tartása –, a megyei felsőoktatás helyzete egyaránt a témája volt a Békés Megyei Kormányhivatal évadnyitó értekezletének. A közös cselekvés szellemiségében, partnerként invitálta évadnyitó munkaértekezletre, párbeszédre a kormányhivatal vezetése azon érdekképviseleti szervek, köztestületek, kamarák vezetőit, valamint a megyében működő felsőoktatási intézmények képviselőit, amely szervezetekkel, intézményekkel már korábban együttműködési megállapodást kötött. A közelmúlt történései mellett a jövő feladatai, célkitűzései is terítékre kerültek a munkaértekezleten.
A Takács Árpád kormánymegbízott kezdeményezésére megrendezett munkaértekezleten részt vett dr. Görgényi Ernő, Gyula város, illetve dr. Mokán István, Sarkad polgármestere is.

Megnyitó beszédében Takács Árpád nyomatékosította, egy a sorsunk, egy az utunk: közösen kell dolgozni Békés megye megfelelő helyre pozícionálásáért. Mindehhez elengedhetetlen az együttműködés, a közös gondolkodás. Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal – társadalomszervező feladatkörében – a közeljövőben együttműködési megállapodást köt a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Területi Szervezetével, valamint a soraiban mintegy 95 tagszervezetet számláló Civil Szervezetek Szövetségével. A nem túl távoli jövőben feláll a soraiban 14 tagot számláló, bárminemű anyagi ellentételezés nélkül működő kormánymegbízotti tanácsadó testület, s debütál a kormányhivatal tudományos bizottsága is. A kormánymegbízott a kormányzati elképzeléseket ismertetve, a bürokráciacsökkentés fontosságát hangsúlyozta.

Gyula város polgármestere üdvözölte, hogy a kormányhivatal együttműködési megállapodásokat kötött a kamarákkal, érdekképviseleti szervekkel, és úgy fogalmazott, hogy mindez üzenetértékű: bizonyíték arra, hogy a szolgáltató állam nem csak üres szlogen, valós tartalommal bír.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei alelnöke – egyebek mellett – az ezüstjodidos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer Békés megyei elindításáról számolt be.

Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete elnöke üdvözölte a kormányzat azon döntését, hogy idén országosan már 800 millió forintot biztosított az apróvadállomány megtartására, létszámának bővítésére. Ennek köszönhetően megyénkből is 37 vadászati egység, vadásztársaság nyert egyenként 5-6 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Fajzi Tamás, a Békés Megyei Építész Kamara elnöke a települési arculati kézikönyvek elkészítéséről beszélt, Búzás Zoltán, a Békés megyei Mérnök Kamara elnöke a szakmát érintő aktualitásokról szólt.

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdasági környezet – kormányzati intézkedéseknek köszönhetően bekövetkezett – változását méltatta és a szeptember 26-28-a között Budapesten megrendezendő Szakmák Világbajnoksága rendezvényről is beszámolt. Ezen 40 szakma, 28 országból érkezett képviselői mérik össze tudásukat, s örömteli, hogy Békés megyét 4 fiatal is képviseli.

Dr. Vincze Gábor, a Magyar Orvosi Kamara Békés Megyei Területi Szervezete elnöke az egészségügyi ellátórendszer aktualitásairól ejtett szót.

Képviseltette magát az évnyitó munkaértekezleten a Gál Ferenc Főiskola, a Kodolányi János Egyetem, illetve a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kara Tessedik Campusa is.

A Gál Ferenc Főiskola képviseletében dr. Kozma Gábor rektor úgy fogalmazott, hogy új típusú főiskolára van szükség és a felsőoktatási szakképzések mellett az úgynevezett hivatásképzés fontosságát hangsúlyozta.

A Kodolányi János Egyetem rektora, dr. Szabó Péter az intézmény létrejöttét elevenítette fel és nyomatékosította, hogy elköteleződtek a megye mellett, küldetésük nem csak Orosházára korlátozódik, hanem az egész megyét érinti.”

Forrás:
Célegyenesben a tanácsadó testület, debütál a tudományos tanács; Békés Megyei Kormányhivatal; 2018. szeptember 14.