Skip to main content
egészségügygazdaságInternet

Egyre több webpatika nyílik Magyarországon

Szerző: 2018. október 28.No Comments

„Októberben új szolgáltatás jelent meg a gyógyszerpiacon. A Mobil Gyógyszer portálon a vény nélkül kapható gyógyszerekre leadott rendelést egy órán belül teljesíti a cég a saját futárszolgálatán keresztül. Mintegy másfél millió lakosnak képesek biztosítani a gyors szolgáltatást. Ez nemcsak Magyarországon, hanem Európában is egyedülálló, Londonban például a leggyorsabb házhoz szállítást négy-öt órán belül vállalják.

„A kísérleti időszak két évvel ezelőtt indult, akkor havonta megdupláztuk a forgalmunkat” – mondta a Világgazdaságnak Nagy Sándor, a weboldal alapítója.

A webáruházon keresztül vásárlók átlagosan 5-6 ezer forintért tettek termékeket a kosarukba. A rendeléstől számított egy órán belüli szállítást Budapest belső kerületeiben, Csepelen és Szigetszentmiklóson garantálják.

Az árukészlet és a webáruház is a gyógyszertáraké, a hárommillió forint alaptőkéből alapított Eans Holdig Kft. pedig a jutalék fejében a működtetésért felel – jegyezte meg a cég ügyvezetője. A két szerződött patika call centerében mindig szak­asszisztens vagy gyógyszerész veszi fel a telefont. A kiszállítás csak a gyógyszertárak nyitvatartási idejére korlátozódik, de már tárgyalnak olyan gyógyszertárral is, amely 24 órán át nyitva tart. Az üzleti modell óriási segítség a kisgyerekeseknek, a nyugdíjasoknak és a fogyatékkal élőknek is, az utóbbi csoportnak ingyenesen viszik házhoz a megrendelt patikaszereket.

Magyarországon a 2500 közforgalmú gyógyszertár közül már valamivel több mint kilencvennek van webáruháza az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatai szerint. A hálózatba tömörült gyógyszertárak is csak egy webáruházat működtetnek, ugyanakkor az online megrendelt gyógyszerek személyes átvétele több patikában lehetséges, a házhoz szállítást pedig egy-három munkanapon belül teljesítik csomagküldő szolgálatok segítségével.

Magyarországon internetes gyógyszer-értékesítést csak közforgalmú gyógyszertár végezhet, a honlap címét legkésőbb a tevékenység megkezdéséig be kell jelenteni a hatóságnak. A gyógyszerek házhoz szállítása Magyarországon 2007-ben vált lehetővé a gyógyszer-gazdaságossági törvény hatálybalépésével.”

Forrás:
Egyre több webpatika nyílik; Koncsek Rita; VG.hu; 2018. október 25.