Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyartávközléstechnikatörvények, határozatok

További milliárdokat szán a kormány a közlekedés digitalizációját célzó innovációs projektekre

Szerző: 2018. október 28.No Comments

„Egyetért a kormány az Euró­pai Hálózatfinanszírozási Eszköz pályázati kiírására megtervezett projektjavaslatok benyújtásával – olvasható a szerdai Magyar Közlönyben. A megvalósításra szánt fejlesztéseket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Budapest Közút Zrt. dolgozta ki.

A kabinet támogatja a C-Roads 2 Hungary, a Crocodile 4 Hungary, a Digital Road Management Hungary és a European ITS Platform 2 című munkát is. Felkérte az innovációs és technológiai minisztert, hogy készítsen előterjesztést a kormány részére a szükséges feladatokról és a projektjavaslatok teljes körű megvalósításához szükséges források biztosításáról, ha az Európai Bizottság is befogadja az elképzeléseket.

A C-Roads 2 egyfajta közös platform munkája, amelynek során az egyes tagországok műhelymunkában dolgozzák ki a jármű és az infrastruktúra közötti kommunikáció részletes specifikációit, valamint közös teszteket hajtanak végre annak érdekében, hogy egységes és átjárható szolgáltatások jöjjenek létre Európa-szerte.

A projekt másik fontos eleme a hazai kísérleti rendszer bővítése az önvezető és összekapcsolt mobilitás tesztelésére Zalaegerszegen, a járműipari próbapályán. A fejlesztés bruttó összköltsége megközelíti a 830 millió forintot, ebből 500 millió forintot a költségvetés állna.

A Crocodile 4 Hungary bruttó finanszírozási igénye csaknem 4,5 milliárd forint, a lényege pedig az, hogy bővítse a terepi adatgyűjtő és tájékoztatást szolgáló infrastruktúrát a TEN-T, valamint az ehhez kapcsolódó városi hálózati elemeken. A projekt kiemelten koncentrál az automatikus adatcsere szempontjából nélkülözhetetlen Datex II. csomópontok és adatbázisok létrehozására és a nemzeti hozzáférési pontok megvalósítására.”

Forrás:
További milliárdokat szán a kormány innovációs közlekedési projektekre; Hecker Flórián; Világgazdaság; 2018. október 26.
1527/2018. (X. 24.) Korm. határozat egyes, a Magyar Közút Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság, illetve a Budapest Közút Zártkörűen Működő Részvénytársaság által megvalósítani tervezett projektjavaslatoknak az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2018. évi pályázati kiírására történő benyújtásáról; Nemzeti Jogszabálytár
A Kormány 1527/2018. (X. 24.) Korm. határozata egyes, a Magyar Közút Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság, illetve a Budapest Közút Zártkörűen Működő Részvénytársaság által megvalósítani tervezett projektjavaslatoknak az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2018. évi pályázati kiírására történő benyújtásáról; Magyar Közlöny; 2018. évi 164. szám; 2018. október 24.; 30838-30839. oldalak (PDF)